Oud-gangster vertelt levensverhaal aan Mike Tyson (VIDEO)

Oud-bokser Mike Tyson publiceert de succesvolle podcast “Hotboxin”. Gesprekken met de benen op tafel met meer en minder bekende figuren uit zijn kennissenkring. Nu legt Michael Franzese (68) – gangster in ruste – uit hoe hij “made man” en “underboss” van de New Yorkse Colombo-family werd.

Franzese dropte in zijn jeugd uit de universiteit. Hij begon met een slimme btw-fraude met benzine. Na een paar jaar was dat uitgebouwd tot een inkomstenstroom van tien miljoen dollar – per week – omdat honderden benzinestations meededen. Dit was zijn entree-ticket in de Colombo-family, waar zijn vader ook al toe behoorde.

Toen hij al bezig was zich als zakenman in de bovenwereld te nestelen werd hij in 1985 alsnog veroordeeld tot tien jaar en 14 miljoen dollar boete. Hij bekende schuld en maakte een plea bargain-deal. Nieuwe wetgeving in de jaren tachtig maakte dat mogelijk. Volgens Franzese was die heel effectief in de strijd tegen de klassieke maffia:

There was a lot of respect, there was also a lot of fear. What happened in our life: when guys on the street started fearing the government more than they were fearing our life, that’s when everybody started flipping’ and turnin’, it was unbelievable.

Franzese is de enige leidende maffia-figuur die in de publiciteit zoveel opening van zaken heeft gegeven. Er zijn nooit repressailles tergen hem gekomen hoewel de Colombo-family nog bestaat. Franzese zegt nooit anderen ‘in de gevangenis te hebben gezet’. Hij is nu christen en doet veel aan liefdadigheid.

Luister naar Tyson en Franzese op Hotboxin’.

Een ander interview met Franzese van dit jaar: