Oud-gedeputeerde in cel voor omkoping

De oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (52) is dinsdag door de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel. Volgens de rechtbank is bewezen dat Hooijmaijers zich schuldig maakte aan omkoping, witwassen en valsheid in in geschrifte. Zijn echtgenote was ook verdacht maar werd vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel tegen de twee geëist.

(foto archief)

De rechtbank concludeerde tot een lagere straf omdat Hooijmaijers niet op alle punten schuldig werd bevonden. De rechtbank heeft ook rekening gehouden met de grote media-aandacht die er voor de zaak bestond. De rechtbank vindt dat Hooijmaijers het vertrouwen in het openbaar bestuur en een integere overheid heeft geschaad door zijn handelwijze. Hij heeft geen moment ervan blijk gegeven dat hij laakbaar had gehandeld, aldus de rechtbank. Het ging hem zuiver om winstbejag en dat wil de rechtbank hem zwaar aanrekenen. Hooijmaijers heeft na afloop van de zitting gezegd dat hij in hoger beroep zal gaan omdat hij het vonnis een 'rechterlijke dwaling' vindt. 

De voormalige bank Fortis heeft Ton Hooijmaijers omgekocht voor 6000 euro om huisbankier van de provincie Noord-Holland te worden. Verder werden hem provisies beloofd over andere transacties. Ook bouwbedrijf Ballast Nedam en andere bedrijven kochten zich in bij Hooijmaijers. Via een adviesbureau van zijn vrouw werden valse facturen verstuurd. In totaal was er volgens het Openbaar Ministerie een bedrag van bijna 1,6 miljoen euro aan illegale betalingen mee gemoeid.