Aruba pakt oud hoofd inlichtingen Venezuela op

Hugo Carvajal, het voormalig hoofd van de inlichtingendienst van Venezuela, is op het vliegveld van Aruba opgepakt op verdenking van drugssmokkel. De Verenigde Staten zijn een jaar bezig om bewijs tegen hem te verzamelen en waren naar hem op zoek. Hij wordt waarschijnlijk zo snel mogelijk aan de VS uitgeleverd.

Carvajal was op Aruba omdat hij daar consul-generaal zou worden. Hij was al in het bezit van een diplomatiek paspoort, waardoor hij volgens Venezuela beschermd zou worden door diplomatieke onschendbaarheid. Venezuela heeft daarom laten weten dat 'alle diplomatieke processen in gang zijn gezet' om Carvajal vrij te krijgen.

Colombiaanse criminelen

De Venezuelaanse autoriteiten denken dat Nederland bij de arrestatie betrokken is en roepen daarom op om Carvajal vrij te laten. Anders zou dat consequenties kunnen hebben voor de relatie tussen Venezuela en Nederland.

Carvajal zou Colombiaanse criminelen hebben geholpen met het smokkelen van drugs naar de Verenigde Staten. Hij zou onder meer hebben samengewerkt met Wilber Varela, die in 2008 werd doodgeschoten. Venezuela zou Varela bovendien hebben beschermd waardoor hij niet opgepakt kon worden. 

Wapens naar FARC

Ook zou Carvajal wapens hebben geleverd aan de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Het zou onder meer gaan om granaatwerpers. Volgens Venezuela zijn de documenten waarop de beschuldigingen zijn gebaseerd, vervalst door Colombiaanse geheim agenten.