Oud-ISAF militair verdachte moorden

De verdachten van de moorden op het Drentse echtpaar Jan en Greet Veenendaal en op Berend Smit zijn volgens De Telegraaf een voormalige ISAF-militair en zijn drugsverslaafde broer. Het zou gaan om korporaal Admilson R. en zijn jongere broer Marcos. Justitie verdacht Admilson R. er in 2011 van tijdens de militaire missie in Uruzgan met opzet zijn eigen pantservoertuig te hebben opgeblazen met een handgranaat, maar bewijs daarvoor werd niet geleverd.

De twee zijn maandag door een arrestatieteam in hun flatwoning in Hoogeveen gearresteerd. Ze waren al langere tijd in beeld. Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) werden vorig jaar in Exloo vermoord. Een half jaar eerder zouden de twee op het Dwingelderveld Berend Smit (55) tijdens een boswandeling hebben doodgeschoten met een 9mm-pistool, dat eerder werd gestolen uit een defensiewapenopslagplaats.

Telefoontaps

De recherche heeft volgens De Telegraaf door telefoontaps, observaties en het uitpeilen van de gestolen telefoon van Smit het bewijs verzameld. Snel na de moord op het echtpaar hebben de moordenaars met een bankpasje van hun slachtoffers te pinnen in Assen bij een automaat zonder camera’s.

Hel

Jan en Greet Veenendaal zijn gedwongen een briefje te schrijven voor de buren dat ze enkele weken op vakantie gingen. Iets dergelijks had Jan Veenendaal op zijn antwoordapparaat in moeten spreken. Bij de moord op Berend Smit hebben de daders ook een dwaalspoor uit proberen te zetten. Een van de hondjes was opgesloten in een 2,5 meter hoge, afgesloten afvalcontainer, tien kilometer verderop. Smits zwarte Peugeot stond ook kilometers verderop geparkeerd. Zijn gsm werd echter later aangestraald bij een McDonald’s-filiaal in Hoogeveen, de woonplaats van de broers R.