Oud-Judoka krijgt 12 jaar voor doden prostituee

De 34-jarige man ex-judoka en freefighter Jason J. krijgt 12 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor doodslag op een 22-jarige Bulgaarse prostituee, en brandstichting en diefstal. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald. 

Brandstichting

De brandweer vond het deels verkoolde lichaam van de vrouw op 25 september 2013 in een huis aan de Charlotte de Bourbonstraat in West, na een melding van een brand. De rechtbank stelt dat J. de vrouw heeft gewurgd en daarna in brand heeft gestoken. De rechtbank neemt aan dat de brandstichting bedoeld was om de sporen te wissen. Bij het verlaten van de woning heeft J. de telefoon van de vrouw meegenomen. Eerder die maand had de man 5000 euro gestolen van de vrouw, waarvan zij aangifte had gedaan. J. en het slachtoffer kenden elkaar uit de prostitutie. Ze hadden een relatie maar het meisje had al eens aangifte gedaan van mishandeling.

Jason D. werd in 2001 Nederlands judokampioen.

Geen berouw

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij het de nabestaanden van het slachtoffer onmogelijk heeft gemaakt op gepaste wijze afscheid te nemen van de vrouw, door het stoffelijk overschot te schenden door de brandstichting. Hij heeft ook geen berouw getoond. Hij wilde ook niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. De rechtbank kon daarom geen inzicht krijgen in de persoon van de man en heeft daarmee dus geen rekening kunnen houden bij de straftoemeting.

Het Openbaar Ministerie had veertien jaar cel geëist.

Het vonnis.