Oud-PG geschorst om liefdesaffaire

De vroegere procureur-generaal Marc van Nimwegen is geschorst door de top van het Openbaar Ministerie. Dat is naar aanleiding van de conclusies van de commissie Fokkens die integriteitsschendingen binnen het toenmalige College van Procureurs-generaal heeft onderzocht.

Gedragscode

De commissie vindt het te verwijten dat hij een liefdesrelatie met hoofdofficier van justitie Marianne Bloos jarenlang heeft verzwegen. De gedragscode van het Openbaar Ministerie bepaalt dat de twee de relatie hadden moeten melden. Oud-hoofdofficier Marianne Bloos was met buitengewoon verlof. Dat is verlengd.

Van Nimwegen heeft er ook aan gewerkt dat een grote aanbesteding voor software voor het OM naar zijn zwager ging.

Thailand

De affaire verpestte de sfeer binnen de hoofdofficieren van justitie omdat er allerlei geruchten en irritaties door de verzwegen liefdesaffaire aan de dag traden. Zo was er het verhaal dat de twee hun dienstauto gebruikten om naar afspraakjes met elkaar te rijden. Ook was er de beschuldiging dat ze op oneigenlijke gronden samen een dienstreis naar Thailand hadden gemaakt.

De commissie maakt ook College van Procureurs-Generaal verwijten. Het college was ‘te terughoudend’ en had moeten optreden nadat het op de hoogte raakte van de geruchten.

Hier is het rapport van de Commissie.

Alle berichten over de zaak.