Oud-politicus Jos van Rey krijgt werkstraf

De Limburgse VVD’er Jos van Rey is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld wegens corruptie en krijgt daarvoor een werkstraf van 240 uur, veel lager dan de eis. Hij nam volgens de rechtbank giften en zakenreisjes aan van een bevriende projectontwikkelaar.

Smeergeld

Niet alle feiten vond de rechtbank bewezen.

De rechtbank vindt wel dat Van Rey als ervaren politicus had moeten weten dat de giften aan hem in het kader van omkoping werden gedaan, door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, in ruil voor opdrachten. Ook voetbalreizen, bezoeken aan vastgoedbeurzen en betalingen aan het bedrijf van zijn kinderen waren ongeoorloofde giften. Hij schond ook zijn geheimhoudingsplicht bij een burgemeestersbenoeming in Roermond en rommelde ook met stempassen.

Leeftijd

Van Rey heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

Het OM eiste twee jaar celstraf tegen Van Rey. De rechtbank vindt de feiten wel ernstig maar legt geen celstraf op omdat ze de kans op herhaling gering acht gezien de gevorderde leeftijd van Van Rey. Ook de mate van publiciteit die Van Rey is overvallen neemt de rechtbank in aanmerking.

Zie ook:

Vleeshandelaar Van Rey op borgtocht vrij

Geen nieuw onderzoek Teeven-tap