‘Oud-politieagenten gaan surveilleren in Amstelveen’ (UPDATE)

Om de golf aan inbraken in Amstelveen te bestrijden gaat de gemeente buiten de politie om oud-politieagenten in dienst nemen. Volgens Het Parool wil de gemeente deze politietaak zelf gaan regelen omdat het landelijke politiekorps niet voldoende menskracht kan leveren.

Surveillances

De gemeenteraad van Amstelveen maakt voor de komende drie jaar 300.000 euro vrij om inbraken tegen te gaan. Van dit geld zal een eigen team van agenten worden betaald. Dat zullen gepensioneerde agenten zijn, of agenten die uit dienst zijn en niet ergens anders werken.

De “agenten” gaan in ieder geval surveillances rijden. Wat ze verder kunnen gaan doen is nog niet helemaal duidelijk, evenmin welke bevoegdheden ze krijgen. Het plan is wel hen intensief te laten samenwerken met de gewone politie.

40%

Momenteel rijdt er ’s nachts slechts één surveillanceauto door heel Amstelveen, een uitgestrekte gemeente met 90.000 inwoners.

Landelijk daalt het aantal inbraken, in Amstelveen is juist sprake van een forse stijging: in 2017 met 40% in vergelijking met 2016.

33 miljoen

Maandag werd bekend dat de politie er weer extra geld bij krijgt om problemen snel op te lossen: eenmalig 33 miljoen euro. Daarmee kunnen overuren worden betaald of mensen ingehuurd voor administratieve taken, zodat agenten politiewerk kunnen doen. In juni was er al 58 miljoen aangekondigd, dus in totaal krijgt politie er dit jaar 91 miljoen euro bij.