Oud-premier Curaçao aangehouden

De vroegere premier van Curaçao, Gerrit Schotte, is dinsdag in Willemstad op Curaçao, gearresteerd. Volgens het plaatselijke Openbaar Ministerie loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar Schotte. De landsrecherche nam hem mee nadat hij een interview had gegeven in een tv-studio. Het was al bekend dat Schotte verdacht is van het witwassen van geld en valsheid in geschrifte.

Schotte was premier van 2010 tot 2012. Met zijn beleid zorgde hij voor flinke veranderingen in de politieke machtsverhoudingen op Curaçao. Een paar weken voor de verkiezingen van 2010 richtte hij de MFK (Movementu Futuro Korsou, Beweging voor de Toekomst van Curaçao) op. De partij werd niet de grootste, maar Schotte kon wel een coalitie sluiten en premier worden. 

Schulden

In verschillende media werd geschreven dat Schotte in ieder geval sinds 2008 contacten onderhield met personen in de criminele wereld. Hij had ook contact met Robbie Dos Santos, die op Curaçao veel geld verdient in de internationale gokindustrie. Naar Dos Santos loopt in de Verenigde Staten een strafrechtelijk onderzoek. Zijn bankrekeningen in de VS zijn bevroren. Dos Santos is mogelijk een van de financiers van de partij van Schotte. In een uitgelekt verslag van de geheime dienst van Curaçao van november 2010 staat dat Schotte als gedeputeerde voor de sociaal democratische partij illegale activiteiten heeft gepleegd. 

In december zijn onder meer zijn huis, zijn partijkantoor en het parlementskantoor doorzocht. Er is gespeculeerd over een verband tussne het onderzoek naar Scohtte en de moord op politicus Helmin Wiels. Maar volgens het OM hadden de huiszoekingen daar niets mee te maken.