Oud-topman OM voor rechtbank wegens ontucht

Het Openbaar Ministerie brengt de voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van het functioneel parket Vincent L. voor de rechtbank in Den Haag omdat hij ervan wordt verdacht tegen betaling seks te hebben gehad met een minderjarige.

Amstelveen

Het onderzoek naar een groep mannen die onafhankelijk van elkaar tegen betaling ontucht zouden hebben gepleegd met een minderjarige jongen uit Amstelveen zit in de afrondende fase. De officier van justitie in Amsterdam heeft nu besloten elf verdachten voor de rechter te dagvaarden. Eén zaak  – tegen een 61-jarige verdachte – was al geseponeerd.

De politie is het onderzoek gestart naar aanleiding van de aangifte die de ouders van de minderjarige jongen in januari 2017 hebben gedaan nadat ze berichten in de telefoon van hun zoon hadden aangetroffen.

Woningen

Het onderzoek naar de ontucht tegen betaling heeft geruime tijd geduurd. De woningen van alle verdachten zijn doorzocht waarbij telefoons en digitale gegevensdragers in beslag zijn genomen. Gedurende het onderzoek zijn alle inbeslaggenomen gegevensdragers onderzocht. Daarnaast hebben ook advocaten van sommige verdachten onderzoekswensen ingediend. Ook al die onderzoeken zijn inmiddels uitgevoerd.

Hoge Raad

Tien mannen komen voor de Amsterdamse rechtbank. Alleen Vincent L. komt voor de Haagse rechtbank.

Omdat L. als rechterlijk ambtenaar verdacht is, heeft de hoofdofficier van Amsterdam bij de Hoge Raad een verzoekschrift ingediend tot aanwijzing van een ander gerecht ‘ter waarborging dat betrokkene zal worden vervolgd en berecht door zodanige instantie dat schijn van bevoordeling of benadeling wordt vermeden’ (dat is zo geregeld in artikel 510 van het Wetboek van Strafvordering). Eind januari heeft de Hoge Raad de rechtbank Den Haag aangewezen.

Voor de andere tien verdachten ziet de Hoge Raad ‘onvoldoende verwevenheid’ om die ook naar de Haagse rechtbank te verwijzen. Zij zullen dus voor de Amsterdamse rechtbank worden gedagvaard. De zittingen, zowel die bij de Amsterdamse als die bij de Haagse rechtbank, zijn nog niet gepland.

Bij de rechtbank Den Haag zal eerst een regiezitting komen, op een later moment wordt de zaak ook daar inhoudelijk behandeld.

Eerdere berichten:

Geschorste hoofdofficier op vrije voeten