Oud-voetballer vrijgesproken van witwassen

Voormalig profvoetballer Yassine Abdellaoui is in hoger beroep vrijgesproken van witwassen van 2,3 miljoen euro en 258.000 Britse ponden aan illegaal geld in 2003. Dit heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vrijdag bepaald.

Ook is hij volgens het hof niet betrokken geweest bij de heling van 30.000 dollar. Medeverdachte Abdel F.  wordt wel veroordeeld voor witwassen, valsheid in geschrift en heling. Abdellaoui speelde onder meer voor Willem II, NAC en De Graafschap. De zaak is al zeer gedateerd. Abdel F. was aan het begin van de eeuw filiaalhouder van een Bredaas postagentschap en vriend van Abellaoui. Hij verrichtte in zijn postagentschap in 2003 honderden money transfers naar Jamaica, Curaçao en de Dominicaanse republiek. Bij de meeste transfers gebruikte hij de naam en het paspoort van de oud-voetballer.

Onvoldoende

Het hof vindt onvoldoende aanknopingspunten in het dossier voor betrokkenheid van de oud-voetballer bij deze witwaspraktijken. Abdellaoui had vier jaar eerder toestemming gegeven voor het wisselen van geld op zijn naam, waarbij hij wel het vermoeden had dat het om iets illegaals ging. Desondanks had hij er, volgens het hof, geen rekening mee hoeven te houden dat de medeverdachte jaren later money transfers van die omvang op verdachtes naam zou verrichten. Uit verschillende verklaringen in het dossier blijkt volgens het hof ook onvoldoende dat de oud-voetballer betrokken is geweest bij heling van 30.000 dollar en spreekt hem ook daarvan vrij.

Onredelijk lang

In 2003 hebben Abellaoui en ook Geoffrey Prommayon (PSV, FC Eindhoven, Willem II) korte tijd vastgezeten voor de zaak, die laatste kwam er al eerder met een zeer korte celstraf voor zijn geringe rol. De verdediging van de verdachten had als verweer gevoerd dat de procedures langer hebben geduurd dan ‘redelijk’ is. Het hof beaamt dit (de totale procedure heeft zo’n 11 jaar geduurd, waarvan circa 6 jaar als onredelijk lang is aangemerkt) maar vindt dit geen reden voor niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie en verwerpt het verweer toch.

Buitenland

Abdel F.  wordt wel veroordeeld voor het witwassen van de 2,3 miljoen euro, en ook voor het witwassen van ruim 250.000 Britse ponden aan criminele geld, het zetten van valse handtekeningen en heling van circa 36.000 Britse ponden. Hij is volgens het hof niet betrokken geweest bij de heling van 30.000 dollar; daarvan wordt hij vrijgesproken. Het hof legt hem een celstraf op van 308 dagen (waarvan 270 dagen voorwaardelijk) en een taakstraf van 200 uur. Daarbij is in zijn zaak rekening gehouden met de overschrijding van de redelijke termijn van berechting. De rechtbank Breda veroordeelde Abdellaoui op 11 oktober 2010 tot een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden voor medeplegen van heling. F. kreeg toen een celstraf van 308 dagen (waarvan 270 voorwaardelijk) en een taakstraf van 240 uur opgelegd. De man die het geld in het buitenland ontving is nooit voor zijn betrokkenheid gepakt.

Lees het arrest.