Oud-voetbalprof: 12 jaar voor dodelijke steekpartij

Ruud ter H. (35), ooit profvoetballer bij onder meer Werder Bremen, is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot 12 jaar cel voor het doodsteken van Roelof Esman uit Winterswijk in een café in het Twentse Reutum. Zijn broer krijgt ook 12 jaar cel.

Steakmes

Op 5 augustus 2017 kregen de broers in een eetcafé ruzie met een groep mannen uit Winterswijk. Na een handgemeen lopen de mannen uit Winterswijk naar buiten. Op enig moment lopen de broers vervolgens schouder aan schouder en pratend ook naar buiten, waarbij één van hen steakmes in zijn handen heeft. Buiten begint de vechtpartij opnieuw en worden twee mannen uit Winterswijk, ook broers van elkaar, neergestoken door Ruud ter H.. De jongste van de twee slachtoffers overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Gelijke schuld

De rechtbank oordeelt dat beide broers even schuldig zijn aan doodslag en een poging doodslag. Uit een getuigeverklaring en dna-sporen op de messen blijkt dat de oudere broer degene was die heeft gestoken. De twee Enschedeërs beriepen zich op hun zwijgrecht.

De 32-jarige broer van Ter H. heeft niet gestoken maar krijgt wel als medepleger dezelfde straf opgelegd als zijn oudere broer. De rechtbank oordeelt dat zijn rol gelijk is, want op dat moment deden ze alles samen; ze vochten samen tegen de groep uit Winterswijk, liepen schouder aan schouder weer naar buiten, waarbij zijn broer gewapend was met een mes en gingen vervolgens samen het gevecht aan. Na de steekpartij gingen ze samen naar binnen. Op die momenten nam de jongere broer geen afstand van het geweld. Integendeel, hij zocht juist de confrontatie op.

De mannen moeten aan nabestaanden schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 69.000 euro.

Zie ook:

Oud-profvoetballer verdacht van doodslag