Oud-zakenpartner Stanley Hillis gearresteerd

‘De Vinkeveense crimineel Rooie Ron de J. is gearresteerd. Hij zit sinds twee weken in voorarrest op verdenking van witwassen en bedreiging van een advocaat. De J. leidde samen met Stanley Hillis en Mink K. jarenlang een beruchte drugsorganisatie. Het wordt eenzaam aan de top. Oké, Mink K. loopt weer vrij rond. Maar Stanley Hillis is dood. En sinds kort zit hun voormalige partner in crime Ron de J. (1962) in een Amsterdamse cel. Daarmee is definitief een einde gekomen aan de heerschappij van de Lange, de Ouwe en de Rooie.’

Dat schrijft Vrij Nederland.

‘Ooit leken ze ontastbaar. In de jaren negentig groeide hun organisatie en stroomden de drugsmiljoenen binnen. Met dank aan de overheid, die transporten ongemoeid liet in de ijdele hoop zo de criminele organisatie in kaart te kunnen brengen. Een blamage voor de rechtsstaat – bekend geworden als de IRT-affaire – die lijkt vergeten, maar niet vergeven.

De rekening wordt nu alsnog vereffend. De opsporingsinstanties zaten Hillis al lange tijd op de huid: ze stonden er zelfs letterlijk naast toen hij op 21 februari werd geliquideerd. Ook Mink K. zat jarenlang vast voor wapenhandel en op verdenking van liquidaties; knarsetandend zag het Openbaar Ministerie hoe hij in 2007 de dans ontsprong toen hem een oude moord werd aangewreven.

En nu is ‘Rooie’ Ron de J., Der Dritte im Bunde, aan de beurt. In 2008 wist hij nog op listige wijze te ontkomen, toen de recherche hem wilde aanhouden in z’n Vinkeveense villa. Maar de Rooie is gevonden. Sinds twee weken zit hij vast in het huis van bewaring in de Amsterdamse Havenstraat op verdenking van bedreiging en het witwassen van drugsgeld.

De J. maakte criminele carrière als ‘buitenlandman’ die de drugstransporten van de zogenaamde Deltagroep regelde, waartoe ook Hillis en K. behoorden. Hij kreeg in de buitenwereld nooit de status die z’n maten ten deel viel, maar in het milieu werd de Rooie gevreesd, niet in de laatste plaats vanwege z’n latente gewelddadigheid. Legendarisch is het apocriefe verhaal van een zakenpartner die bij De J. in het krijt stond. Toen de man de schuld niet kon voldoen, confisqueerde de Rooie niet alleen diens Jaguar, maar sloeg de schuldenaar ook nog eens tot moes met een riotgun. Het 76-jarige slachtoffer deed aangifte van mishandeling en noemde z’n belager een ‘psychopaat’. (…)’

Lees verder Vrij Nederland.