Oude xtc-bekende in Frans onderzoek

De Franse politie zegt in samenwerking met collega’s uit België een Europees netwerk van cannabis- en ecstasyhandel te hebben ontmanteld. Een betrouwbare bron in België zegt Crimesite dat één van de hoofdverdachten de Nederlander Gijs van T. zou zijn. Van T. is op 19 mei opgepakt in Meer, net over de grens bij Zundert. Van T. – ook wel Boeren Gijs  – speelde in de jaren negentig een vooraanstaande rol in de xtc-handel. Op 26 mei is een tweede Nederlander in Nederland opgepakt. Volgens de Fransen leidden de twee een netwerk dat hasj en xtc door Europa smokkelde.

In principe worden de twee overgeleverd aan Frankrijk. Het onderzoek is begonnen na de arrestatie in augustus 2010 van een van de chauffeurs van het netwerk op de autosnelweg in het Franse Arras. Aan boord van de bestelwagen zat  2,5 ton ton cannabis.

Na analyse van het telefoonverkeer op de gsm’s die in het voertuig van de chauffeur werden teruggevonden, en na maanden onderzoek kon de Franse politie de vermoedelijke kopstukken van het netwerk opsporen. 

Bij Gijs van T. in Meer is 40.000 euro cash en proefstalen ecstasy aangetroffen. De twee zouden volgens de Fransen ook een ecstasy-handel hebben opgezet naar Australië.

Gijs van T. is in 1997 tot tien jaar veroordeeld in een geruchtmakende xtc-zaak waarin hij werd verdacht van handel in xtc-pillen tussen 1991 en 1994. Zijn medeverdachte bleek een informant te zijn. Inzet van criminele burgerinfiltranten was na de IRT-tijd in Nederland illegaal.

Informant Robert J.  had als bijnamen De Slak, De Professor en Einstein. Nadat zijn identiteit eind jaren negentig uitlekte verdween hij spoorloos.

In één van de zaken van De Slak kwam ook de naam van de Limburger Peter van D. naar voren. Van T. zou Van D. in contact hebben gebracht met de informant.