Ouders vragen OM om onderzoek dood zoon

De ouders van een Bredase jongen die in 2011 dood werd gevonden in de rivier de Mark willen heropening van het onderzoek naar de dood van hun zoon. Advocaat Sébas Diekstra heeft bij het Openbaar Ministerie hierover een verzoek ingediend.

Dossier

In december 2011 is in de Mark door duikers het lichaam van de vermiste 26-jarige Youri Bicker gevonden. Indertijd is de politie uitgegaan van een noodlottig ongeval. Het dossier over de omstandigheden rond het overlijden is nu overgedragen aan forensisch patholoog Danny Spendlove. Deze heeft geconcludeerd dat bepaalde blauwe plekken die Youri had ‘verdacht’ zijn. Hij kan voor deze verschijnselen in ieder geval geen verklaring geven, ook al omdat de jongen bij leven in goede gezondheid verkeerde.

Stroming

Advocaat Diekstra wijst op andere omstandigheden die vragen oproepen: ‘Zijn jas zou volgens dossier ongeveer 25 meter stroomopwaarts vanaf zijn fiets zijn aangetroffen. De jas en het lichaam van Youri hadden gezien de sterke stroming de andere kant op moeten drijven.’ Hoe de jongen te water is geraakt is dus ook een groot vraagteken. Diekstra vindt het gezien de onverklaarbare omstandigheden niet juist om zomaar uit te gaan van een ongeval.

Het lichaam is gevonden langs een stenen kade. Hij zou ook door anderen van de rand kunnen zijn gegooid. Een scenario van zelfdoding werd zowel door de politie als door de familie vrijwel uitgesloten.

Schouwarts

In ieder geval, vindt Diekstra, had er een sectie moeten plaatsvinden die naar aanleiding van de blauwe plekken verdere informatie had kunnen opleveren. De schouwarts concludeerde slechts dat de doodsoorzaak onderkoeling en hartstilstand moet zijn geweest. Diekstra vindt dat een te algemene conclusie.

Er is geen stoffelijk overschot meer. Er zijn nog wel foto’s die tijdens de schouw zijn gemaakt voor nader onderzoek beschikbaar.