Outlaw Ned Kelly begraven

De legendarische Australische outlaw Ned Kelly is zondag begraven naast zijn familie. Dat is 132 jaar nadat de hij werd opgehangen. Zijn resten werden destijds in een anoniem graf in de Pentridge gevangenis begraven. In 2011 werden zijn stoffelijke resten – zonder schedel – teruggevonden en op basis van dna geïdentificeerd. De nazaten van Kelly besloten Kelly te begraven naast zijn moeder en broers, in het dorpje Greta in Victoria.

Het graf zal worden overgoten met beton om te voorkomen dat souvenirjagers knekels zouden stelen. Veel Australiërs, de bevolking van het land bestaat van oorsprong bestaande uit Britse en Ierse delinquenten – zien Ned Kelly een soort Robin Hood. Ned Kelly was de zoon van een Ierse veroordeelde die naar Victoria was gestuurd.

Nadat hij in een ruzie drie politieagenten doodschoot werden hij een stel vrienden vogelvrij verklaard. Ze trokken door het land en beroofden banken maar keerden zich ook tegen corruptie en onrechtvaardigheid.

Uiteindelijk werd de bende van Ned Kelly bij het plaatsje Glenrowan omsingeld en na een een vuurgevecht werd Kelly op 28 juni 1880 opgepakt en opgesloten in de gevangenis van Melbourne. Hij werd veroordeeld voor meervoudige moord en uiteindelijk op 11 november 1880 geëxecuteerd.

Er is zeer veel geschreven over de figuur van Kelly en meerdere films over zijn leven gemaakt, in één van de films speelde Rolling Stone Mick Jagger de hoofdrol.