Outlaws-moorden: Hells Angel krijgt 30 jaar

De Belgische Hells Angel Ali Ipekci is door de jury van het hof van assisen in Tongeren (B) veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar. Dat is de zwaarste straf die in België voor doodslag mogelijk is. De jury neemt het de man kwalijk dat hij nooit enige spijt of berouw heeft getoond.

Verzachtende omstandigheden

De openbaar aanklager eiste ook 30 jaar voor de drievoudige doodslag op Outlaw (aanhangers) Freddy Put, Jef Banken en Michael Gerekens. De advocaten riepen de jury op rekening te houden met verzachtende omstandigheden: bijvoorbeeld het gegeven dat de Outlaws en hun medestanders zich expres naar het Hells Angels feest waren gegaan.

Plein

Gisteravond stonden ruim honderd Hells Angels op het plein voor de rechtbank van Tongeren (B) stonden te wachten op de uitspraak van de volksjury van het hof van assisen. Hij was donderdagavond om 23.30 schuldig bevonden aan drie keer doodslag.

Rustig

Op dat moment vielen nabestaanden elkaar met tranen in de armen, zo beschrijven Belgische journalisten. Ipekci luisterde donderdagavond aanvankelijk rustig naar de uitspraak, maar allengs leek het besef door te dringen dat dit tot een maximale straf kan leiden. Het uitspreken van de straf hoorde Ipekci onbewogen aan.

Zes minuten

De jury motiveerde de uitspraak onder meer door te verwijzen de tijd van zes minuten die verstreek tussen het moment dat de drie in de witte Citroën Berlingo arriveerden bij de bandencentrale Burnout waar een Hells Angels-feest bezig was, en het wegrijden van de auto met Ipekci achter het stuur. Verder vond de jury een verklaring van de vrouw van de uitbater van de Burnout, dat Ipekci bij haar aan de barbecue zat, ongeloofwaardig.

Turks

Ook zijn er patronen, gevonden aan het kanaal, die passen bij de laderveer die bij het voertuig van Ipecki is aangetroffen. Er zijn in het Turks uitgesproken zinnen die zijn afgeluisterd dat hij drie lijken heeft gedaan. En er zijn de afgeluisterde gesprekken van Fabrizio Muto (de vroegere president van de Genkse chapter van de Hells Angels) dat de overleden medeverdachte Cich het zeker niet geweest was. De jury vindt het ook verdacht dat Ipecki na de moorden snelfull member van de Hells Angels werd.

Gebarricadeerd

Ipecki beklemtoonde in zijn laatste woord dat hij de drie niet doodgeschoten had. ‘Daar blijf ik bij.’ De politie had de ingang van het gerechtsgebouw te gebarricadeerd, maar na het vonnis verlieten de Hells Angels het stadscentrum van Tongeren op rustige wijze.

Alle berichten over de zaak.