Outlawsmoorden: ‘Geen doodslag, maar moord’

De advocaten van de nabestaanden van de doodgeschoten leden van de motorclub Outlaws, willen dat in één geval de aanklacht tegen Hells Angel Ali Ipekci van doodslag naar moord wordt veranderd. Volgens de advocaten is de moord op een van de mannen een weloverwogen beslissing geweest, omdat hij getuige was van hoe de andere mannen werden doodgeschoten.

In 2011 werden de lichamen van Freddy Put, Jef Banken, die allebei lid waren van de Outlaws, en Michaël Gerekens, sympathisant van de club, gevonden in een bestelbus die was gedumpt in het water bij het Belgische Maasmechelen. De drie waren die avond naar een bandencentrale gereden, waar een openingsreceptie plaatsvond. Daar zouden leden van de rivaliserende motorclub Hells Angels aanwezig zijn.

Niemand wil spreken

De drie werden daar die avond doodgeschoten. Het is onduidelijk wie dat heeft gedaan: niemand wil over het bewuste moment waarop de drie werden doodgeschoten, praten. Wel is zeker dat Ipekci de lichamen heeft gedumpt – dat heeft hij zelf bekend. Volgens de aanklager heeft Ipekci ook de trekker overgehaald, hij wordt daarom verantwoordelijk gehouden voor drie maal doodslag.

Een schot met een cowboyrevolverke

Woensdag kwamen in de zaak de advocaten van de nabestaanden van de drie slachtoffers aan het woord. Zij denken dat er in het geval van Gerekens sprake was van moord. Volgens de advocaat van de nabestaanden van Gerekens verliep de drievoudige moord als volgt, tekent De Morgen uit zijn mond op:

‘Michael heeft gezien, gehoord en meegemaakt hoe zijn vrienden Freddy Put en Jef Banken afgemaakt werden. Hij hoorde de kogels door hun lichamen gaan. Toen heeft Ali Ipekci zijn pistool herladen en zoveel mogelijk kogels in de laadbak gejaagd, waar Michael zat. Er zat een tijdspanne tussen.’

‘Ali Ipekci was als gewapende bodyguard voor Hells Angels-president Fabrizio Muto op de barbecue aanwezig, niet om stokjes of satés te bakken. Iedereen kwam van alles tegen Muto zeggen, totdat ‘daar staat een witte auto met Put aan boord’ klonk. Dan zijn ze eens gaan kijken naar die Citroën Berlingo. De aanwezigheid van die wagen daar werd niet geduld. Men is op de wagen beginnen slaan, denk aan de glasresten in de kruk van Moscatelli [een Hells Angel die op dat moment met krukken liep, CS]. Waarschijnlijk heeft Banken dan in paniek met zijn cowboyrevolverke een schot gelost. Gelukkig stond aan de bestuurderskant Ali Ipekci met zijn wapen. Hij zag de situatie zoals in zijn gewelddadige computerspelletjes. Eerst Put en Banken afschieten en dan Michael.’

‘Jury beslist’

De aanklager ging donderdag in op de vraag van de advocaat. Zij richtte zich tot de jury: ‘U zal moeten beslissen of Ipekci heeft nagedacht alvorens hij Michael doodschoot. Als dat het geval is, spreken we van moord.’

De advocaat van Ipekci verzet zich tegen een hernieuwde aanklacht. ‘De Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft over de hele lijn geoordeeld dat het hier om doodslag gaat. De KI vond dat er niet genoeg bezwaren waren om Ipekci voor moord voor het assisenhof te laten verschijnen. Ik vraag u om daar rekening mee te houden’, aldus de advocaat.