Over een jaar begint het proces tegen Chapo

De inhoudelijke behandeling van het strafproces tegen Joaquin “El Chapo” Guzman zal volgens de rechter in Brooklyn, New York, mogelijk in april 2018 plaatsvinden. Een veertigtal getuigen moet nog verklaren over feiten die drie decennia omspannen, aldus The New York Times.

Oorlogen

Aan El Chapo worden moorden, leiden van een criminele organisatie en vele drugstransporten (met vliegtuigen, in tunnels, in containers, jachten, vissersboten en vrachtwagens) ten laste gelegd. De aanklager in Brooklyn sprak over ‘duizenden’ doden die Chapo door zijn oorlogen tegen rivalen en de Mexicaanse overheid op zijn geweten zou hebben. Tijdens een inleidende zitting vrijdag bleek dat er sprake is van 1.500 geluidsopnames en een dossier van 10.000 pagina’s, gegevens die naar Nederlandse begrippen nogal meevallen, gezien de grote lijst aan feiten.

Hinderlijk

Guzman is gedetineerd in een high-security gevangenis op Manhattan, (10 South). Hij heeft geklaagd over zijn detentieomstandigheden, die te vergelijken zijn met die in de Nederlandse Extra Beveiligde Inrichting (EBI). Zijn twee advocaten kunnen niet met Chapo in één ruimte verkeren en zijn altijd van hem gescheiden door plexiglas. Ze klaagden dat hij zich op deze manier niet op zijn proces kan voorbereiden. De rechter vroeg aan het Openbaar Ministerie of dit noodzakelijk was en noemde deze omstandigheid ‘hinderlijk’.

New Yorkers zullen zich volgend jaar kunnen ergeren aan het tweedaags afzetten van de Brooklyn Bridge op de dagen van het proces. De beveiliging rond de man die in Mexico twee keer wist te ontsnappen uit een beveiligde inrichting is maximaal.

Zie ook:

Zo liep het koningsdrama rond El Chapo