Over pedoseksuelen gesproken

Mannen die kinderen misbruiken roepen afgrijzen en haatgevoelens op. Maar ook onbegrip. Zelfs mensen die pedofielen moeten behandelen begrijpen doorgaans niet precies hoe deze afwijking “werkt”. Zedendelinquenten, maar zeker ook pedoseksuelen, hebben er belang bij hun problemen te ontkennen en leiden niet zelden psychologen en psychiaters om de tuin door niet open en eerlijk te zijn. Dat heeft de Amerikaanse FBI ertoe gebracht speciaal onderzoek te doen naar zedendelinquenten. Dit onderzoek is nu herhaald, door een voormalig FBI-profiler in de VS, en Nederland, speciaal naar pedoseksuelen.

De FBI is een aantal jaren geleden gestart zedendelinquenten te bestuderen middels een andere bron dan de dader zelf, namelijk hun (ex)partners. Dat onderzoek was eerst gericht op partners van daders van sadistische zedendelinquenten.

Voormalige FBI-profiler Roy Hazelwood is nu wetenschapper. Hij heeft een vergelijkbare studie opgezet naar pedoseksuelen. In dit onderzoek zijn (voormalige) partners van pedoseksuelen geïnterviewd met de bedoeling meer te weten te komen over het dagelijkse leven van hun (ex-)mannen, hun relatie, het seksuele gedrag, de aanloop tot het delict en de wijze waarop de mannen hun daden verborgen weten of trachten te houden voor de buitenwereld.

Er is onderzoek in Nederland gedaan en in de VS.

Roy Hazelwood werkt voor The Academy Group, dat is de grootste particuliere instelling ter wereld in de forensische gedragswetenschap. Er werken vooral specialisten die voorheen voor de FBI hebben gewerkt. Ook het Korps Landelijke Politiediensten en specialisten uit behandelcentrum De Waag hebben aan het onderzoek meegedaan.

In het boek ‘Over pedoseksuelen gesproken‘ staan de bevindingen uit het Nederlandse onderzoek uitgebreid beschreven.