Over “Rico de Chileen”

Hij groeit op in Amsterdam-Noord, als zoon van een echtpaar dat uit Chili was gevlucht voor de dictatuur. Als tiener is hij actief in de graffiti-scene in de hoofdstad. In de jaren negentig raakt hij betrokken bij cokehandel. In de papieren Panorama deze week een portret van Rico de Chileen. 

Rico Eduardo R.V. verkeert in de jaren negentig volop in de wereld van de zware jongens: overvallers, ramkrakers en drugsdealers. Een van de mensen met wie hij heel goed bevriend raakt, is zijn leeftijdsgenoot Gwenette Martha.

Duitsland

In 1999 wordt R.V. voor het eerst gearresteerd als hij in Duitsland een paar honderd kilo cocaïne wil verkopen. Hij loopt tegen de lamp als de afnemers undercoveragenten blijken te zijn. Rico verdwijnt voor elf jaar achter de tralies. Weer eenmaal op vrije voeten wordt hij in Nederland gesignaleerd met verschillende zware jongens. Zo bezoekt hij in 2006 crimineel Danny K. in de gevangenis toen deze gedetineerd zat.

Eigen plan

Aan het begin van dit decennium lijkt R.V. steeds meer zijn eigen plan te trekken en verdwijnt hij onder de radar. In het hoofdstedelijke uitgaansleven, waar hij bekendstaat als feestnummer en iemand met wie je erg kan lachen, wordt hij amper nog gesignaleerd. Hij verblijft veel in het buitenland: Duitsland, Dubai, Spanje en Colombia. In Marbella wordt hij gesignaleerd met onder andere de beruchte Amsterdamse crimineel Naoufal “Noffel” F. en de zoon van de Ierse topcrimineel Christy Kinahan.

Hotel

Eind 2017 wordt Rico opgepakt in een parkeergarage van een hotel in Santiago de Chile en enige tijd later met een militair vliegtuig overgebracht naar Nederland.

Niet verhoord

Vorige week was er een eerste pro forma-zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam, waar bleek dat R.V. wordt verdacht van witwassen, drugshandel en wapenbezit. Bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) zou ook informatie zijn binnengekomen dat Rico betrokken zou zijn bij het ‘aansturen van extreem vuurwapengeweld’, maar daarvoor wordt hij niet vervolgd. Leon van Kleef, de advocaat van Rico, ontkent alle beschuldigingen en spreekt over ‘een zaak waar er meerdere van zijn’. Van Kleef benadrukt dat zijn cliënt niet verhoord is over liquidaties.

Ten aanzien van de informatie in het dossier die afkomstig is van het Team Criminele Inlichtingen TCI stelt de advocaat tegen Panorama: ‘Iedereen kan dergelijke informatie de ether in slingeren. Het draait om tips aan inlichtingendiensten waarvan zelfs het Team Criminele Inlichtingen niet stelt dat die betrouwbaar zijn.’