Over Wout Sabee en Willem van Hanegem

De dit voorjaar in De Meern geliquideerde Wout Sabee voetbalde ooit bij Velox, de club uit Utrecht-Oost, met leeftijdsgenoot Willem van Hanegem, zo blijkt uit een portret over Sabee in Panorama.

Hobby

Vader Gijs Sabee, van de viswinkel in Wijk-C, hielp de jonge Willem nog wel eens uit de financiële zorgen. Willem van Hanegem kon beduidend beter voetballen dan Wout. Wout Sabee ging in de handel. Hij bleef wel betrokken bij voetballen, later als manusje van alles bij het ter ziele gegane USV Holland, de oranje-zwarte club die hasjhandelaar Bertus Kwarten een beetje als zijn hobby beschouwde en in de hoofdklasse figureerde.

Niet hard

Panorama schrijft dat Wout Sabee een dubbelleven leidde als hulpje van Bertus Kwarten, zonder hoog in de hiërarchie van diens netwerk een rol te spelen. ‘Wout deed gewoon waar Bertus om vroeg,’ zei een onderwereldbron tegen de Panorama-verslaggever. Gevaarlijke dingen hield Kwarten Sabee buiten. Hij was namelijk ‘niet hard genoeg’. Tegelijk had Sabee een winkel in (bureau)meubels. In 2013 overled Bertus Kwarten aan kanker. Toen was Sabee zijn dakje kwijt.

Aanslagen

De eerste aanslag op Sabee mislukte omdat hij in de auto vol gas gaf en een aanvaller aanreed. De tweede eindigde na een korte achtervolging in een tuintje in De Meern, de woonplaats van Sabee, met een executie.

Panorama stelt op basis van een bron bij de politie dat de daders nu zoekt in de kringen van de verdachten van 26Koper, hoewel die allemaal vastzaten ten tijde van de moord. Justitie rechercheert ‘in die richting’, schrijft Panorama.

De grote vraag blijft staan. Waarom werden er op ‘manusje van alles’ Wout Sabee, die zelf niet in de drugs handelde, tot twee keer toe killers afgestuurd?

Zie ook:

‘T. al terechtgesteld door publicaties’

‘Veronderstellingen geen bewijs voor liquidatie’

De blinde vlek in de 26Koper-zaak

OM eist voor moordplannen tot 17 jaar