‘Overbevolking Belgische gevangenissen neemt toe’

Het probleem van de overbevolking in de Belgische gevangenissen en huizen van bewaring blijkt opnieuw te zijn toegenomen. Op dit moment zitten er in dat land 10.883 mensen in de cel. Eigenlijk is er plaats voor 9.219 mensen. Dat blijkt uit cijfers die de VRT heeft ingekeken.

Eén cel

Uit protest tegen de overbevolking hebben vakbonden woensdagavond een staking uitgeroepen.

Ook het aantal “geïnterneerden” (dat zijn mensen die speciale bijvoorbeeld psychische zorg nodig hebben) in de gevangenis is daalt niet. Op dit moment zitten er 539 geïnterneerden in een gevangenis terwijl ze recht hebben op gespecialiseerde zorg.

In België moeten gedetineerden vaak op één cel wonen terwijl die cel daar niet op berekend is. Ook moeten veel gedetineerden op matrassen op de grond slapen. Er kan door de overbevolking geen worden gehouden welke personen ze samenplaatsen op cel. Dat kan tot serieuze problemen leiden als mensen met agressieproblemen of psychische klachten samen op een kleine cel belanden.

Sint Gillis

In de gevangenis van Antwerpen zitten 717 gedetineerden terwijl er maar 413 plaatsen zijn. In Ieper zijn 55 plaatsen, er zitten 133 mensen. In Sint-Gillis zitten er 863 mensen, terwijl er maar 579 plaatsen zijn.

Begin dit jaar werd de Belgische staat veroordeeld voor de overbevolking in de gevangenis van Sint-Gillis. De rechtbank gaf de Staat toen zes maanden om het probleem op te lossen, anders moesten er dwangsommen van 1.000 euro per dag betaald worden. Die moeten voorlopig nog niet betaald worden, omdat de cellen momenteel voorzien worden van extra extra sanitair comfort, waardoor twee gedetineerden samen kunnen geplaatst worden. Dit verhoogt de capaciteit van Sint-Gillis, wat dus zou moeten leiden tot een mindere graad van overbevolking.