Overheid verkoopt growshop-materiaal

De overheid bood in beslag genomen productiemiddelen voor de wietteelt zelf te koop aan. En dat terwijl de spullen eerder als illegaal uit de handel waren genomen. NRC-Next schrijft dat koolstoffilters, afzuiginstallaties en een kweektent via de Dienst Domeinen eind april zijn aangeboden ter veiling.

1 maart

Deze artikelen waren in beslag genomen omdat sinds 1 maart growshops deze niet meer mogen verkopen. De overheid lijkt hiermee te handelen in strijd met de gewijzigde Opiumwet, die ‘handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt’ verbiedt.

Misverstand

Domeinen heeft aan NRC laten weten dat de bieding op een misverstand berust het aanbieden aan BVA Auctions uiteindelijk is teruggetrokken. De aangeboden afzuiger was herkend door een Brabantse groothandel in kweekartikelen. Identieke spullen – niet dezelfde – zijn afgelopen maand bij een grote politie-inval bij het bedrijf in beslag genomen en waarschijnlijk vernietigd. Dat gebeurde zonder dat een onderzoek naar de bestemming van de artikelen heeft plaatsgevonden, aldus advocaat Frank van Ardenne in NRC.

‘Vijverpomp’

Afgelopen zondag zijn door de Dienst Domeinen opnieuw gelijksoortige artikelen geveild. Het gata om twee “dompelpompen” die kunnen dienen om wietplantages te irrigeren. Deze zijn volgens een woordvoerder van Domeinen wel verkocht. Het zou hier geen growshop-artikel betreffen. de woordvoerder spreekt van een ‘vijverpomp’.