Overijsselse jongen in Syrië

De Nederlandse jongen met de AK-47 die Crimesite onlangs toonde zou Victor Droste uit het Overijsselse Heeten zijn, die vorig jaar naar Syrië vertrok. Dat hebben betrouwbare bronnen aan Crimesite gemeld. Droste hoort bij een groep Nederlandse Takfir-aanhangers. Droste zou zich in de omgeving van Aleppo bevinden.

Door @Wim van de Pol

Op Youtube ontvouwde Droste vorig jaar april zijn denkbeelden, enkele uren voor zijn vertrek. Hij kondigde toen ook aan via Duitsland naar Syrië te vertrekken. Hij zegt bekeerd te zijn in 2010 na het lezen van de Koran. Zijn nieuw geadopteerde naam is Zakariya al Holandiya. 'Of ik nou daar sterf of hier, het is de keuze van Allah', zei hij. 

{youtube}QjK_j3OrjCc{/youtube}

Hofstad

Droste radicaliseerde doordat hij in contact stond met restanten van het Hofstad-netwerk. Hij stond ook in contact met leden van Sharia4Belgium en Shariha4Holland. Hij had vooral contact met de takfiristische jongeren van het Streetdahwa bekeringsnetwerk en met de radicale prediker Maiwand Al-Afghani, die bij Knevel & Van de Brink aan tafel zat.

Analyses

Een bron meldt aan Crimesite dat deskundigen van de AIVD na analyse van de video's van Droste oordeelden dat deze weliswaar radicaal was, maar niet gevaarlijk. Hij zou een meeloper zijn geen gevaar vormen voor de internationale veiligheid. Dezelfde beoordeling maakte de Belgische Staatsveiligheid over Younnes Michael Delefortrie van Sharia4Belgium, die nu eveneens in Syrië is.

Tips

Volgens een bron kregen Nederlandse en Belgische geheime diensten tips en telefoonnummers over netwerken waarin Droste en Delefortrie figureerden. Abdoel Jabaar van der Ven onderwees Droste in een moskee in Almere. De AIVD had een aantal jongeren die nu in Syrië zijn goed in beeld, maar ondernam geen actie. De dienst heeft zelf gezegd dat deze jongeren bij terugkeer in Nederland de veiligheid zouden kunnen bedreigen.

Dag Pap

Victor Droste groeide op in het rustige Heeten, in de gemeente Raalte. Hij liet een audioboodschap achter voor zijn ouders, van ongeveer tien minuten. 'Dag pap, dag mam. Dit is het bericht waarin ik jullie persoonlijk aanspreek. Dit bericht betekent dat ik niet meer in Nederland ben. Dat ik de roep van Allah, die God heeft geopenbaard in de Koran, dat ik daar gehoor aan heb gegeven.'

Droste sloot zich aan bij Jabhat Al-Nusra, een aan Al Qaida gelieerde groep. Doorgaans worden buitenlandse jongeren in Syrië opgevangen in grote villa's waar ze verder worden onderwezen in de Islam en in de diverse strijdmethodes die worden gebruikt.