Overleg met telefoon in de cel

De broers Van L. – die getuige waren in de mega-hasjzaak waarover het Amsterdamse gerechtshof maandag een vernietigend oordeel velde – konden in de gevangenis met elkaar overleggen middels een mobiele telefoon. Zo stemden ze hun verklaringen op elkaar af. 'Toen dat eenmaal duidelijk was was het voor het hof genoeg', zegt advocaat Jan-Hein Kuijpers, die hoofdverdachte Walter W. bijstond. 

Door @Wim van de Pol

Twijfel

De broers Van L. kregen in ruil voor hun verklaring in Duitsland strafvermindering en sloten in Nederland waarschijnlijk een deal met het Openbaar Ministerie. De rechtbank veroordeelde de tien verdachten, vooral op grond van de verklaringen van de broers Edgar en Pieter van L. Maar tijdens de behandeling in hoger beroep begon het gerechtshof te twijfelen.

Strafreductie

De broers waren in een Duitse hasjzaak veroordeeld tot negen jaar cel. Omdat ze verklaringen gingen afleggen werd die straf gereduceerd tot twee jaar. Vervolgens gingen de twee over in Nederlandse detentie waarna ze al snel op vrije voeten kwamen. Kuijpers: 'Ik denk dat ze zowel in Duitsland als in Nederland een deal met justitie hebben gemaakt.'

Afstemmen

Tijdens hun Duitse detentie bleken de broers over een mobiele telefoon in hun cel te beschikken, juist in de tijd dat ze hun verklaringen over allerlei criminele collega's aflegden. 'Zo konden de broers hun verklaring op elkaar afstemmen', zegt Kuijpers. Op zeker moment kwam de Duitse justitie daar achter, maar het bleef in Nederland geheim, totdat de advocaat informatie kreeg toegespeeld over de mobiele telefoons.  

Kruisverhoor

Op zeker moment moesten de twee broers in de hasjzaak getuigen voor het hof in Amsterdam. Kuijpers speelde zijn informatie uit tijdens het kruisverhoor, waarbij de ene broer ontkende dat hij in de cel over een mobiele telefoon had beschikt, en de andere broer het toegaf. Er bleek ook een Duits proces-verbaal over de inbeslagname van de telefoons te zijn. De zus van de broers waardeerde de telefoons steeds op.

Er was bij het hof al twijfel gerezen over het waarheidsgehalte van de verklaringen van de broers, die in andere rechtszaken in Nederland ook al niet betrouwbaar werden geacht.