Overplaatsing gedetineerde om liquidatiedreiging

De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft donderdag een vriend van de in april geliquideerde crimineel Baris Önder overgeplaatst van de gevangenis in Nieuwegein naar een onbekende locatie omdat er een dreiging van een aanslag in de gevangenis bestond. Volgens De Telegraaf heeft zijn advocaat dat bevestigd.

Sahin

De overplaatsing van Ersin K. gebeurde enkele uren nadat de weduwe van Önder, Najoua, werd neergeschoten in de Charles Boissevainstraat in Nieuw-West. Baris Önder wordt door justitie in verband gebracht met drugsmidrijven en de moord op de Nederlandse Turk Zuhuri Sahin, een telg uit een Turkse misdaadfamilie.

Xtc-smokkel

Önder en Ersin K. zijn vorig jaar op verzoek van Turkije in Nederland aangehouden voor de moord op Sahin. Zijn lichaam werd in juli 2013 gevonden in een bos bij Istanbul. Sahin was in de dagen daarvoor van Amsterdam naar de Turkse stad gereisd. Mogelijk was Sahin betrokken bij een grootschalige xtc-smokkel die door Önder, K. en de ook geliquideerde Murat Garki zou zijn opgezet. Waarom Ersin K. nog niet is uitgeleverd is onduidelijk.

Ziekenhuis

De weduwe van Önder is met schotwonden in zij en been naar het ziekenhuis gebracht. Volgens De Telegraaf hebben rechercheurs donderdag vergeefs met haar proberen te praten in het ziekenhuis, maar ze bleek daartoe nog niet in staat. De vrouw wordt zwaar beveiligd.

Ondergedoken

Het is de derde keer in korte tijd dat er een aanslag plaatsvindt op een vrouw uit de directe omgeving van een crimineel. In Amsterdam-Geuzenveld is vorig jaar een vrouw op een balkon doodgeschoten, haar dochter is ondergedoken in verband met de dreiging op haar leven. Ze is enkele weken geleden gewaarschuwd door de recherche. In Amstelveen werd vorig jaar Luana Luz Xavier vermoord.

Zie ook:

Neergeschoten vrouw is weduwe Baris Önder

Xtc-smokkel door Turkse Amsterdammers

‘Baris Önder verdacht van Turkse moord’