Systeem berekent vluchtroutes overvallers

De Amsterdamse politie gaat dit jaar werken met een systeem dat vluchtroutes van overvallers in kaart brengt. Volgens De Telegraaf wijst het systeem ook direct aan op welke bewakingscamera’s in de stad de vluchtende criminelen het meest waarschijnlijk zijn opgenomen. Dit zogenoemde SPOT-systeem moet agenten naar plaatsen dirigeren waar de rovers heenvluchten in plaats van dat alle eenheden naar de plaats delict toesnellen, waar de vogels al zijn gevlogen.

Na een melding van een overval kunnen agenten direct zien of er in het verleden op die plek overvallen zijn geweest en welke vluchtweg de daders destijds hebben gekozen.

Daarnaast kunnen medewerkers in de meldkamer uitrekenen op welke plaats langs de vluchtroute zich de overvallers zich het meest waarschijnlijk zullen bevinden. Het tijdstip van de overval en de vervoersmiddel worden dan in het systeem ingevoerd.

Ook komt er een vorm van cameraregie ter beschikking om de ruim 500 camera’s beter te kunnen gebruiken. Die camera’s zijn van particulieren, ondernemers, instellingen als de ArenA, politie en GVB. Het systeem zoekt uit welke camera’s er langs de mogelijke vluchtroutes aanwezig zijn en daarmee wordt dan snel contact gezocht.

De politie denkt dat de pakkans van overvallers met het systeem wordt vergroot. Vorig jaar werden 287 daders opgepakt na 335 misdrijven. Dit jaar zet de politie in Amsterdam ook vliegende brigades van motoragenten rond tijdstippen dat veel overvallen plaatsvinden.