Gijzeling bij Apple Store Amsterdam voorbij (VIDEO UPDATE8)

De gijzeling in de Apple Store was dinsdagavond even na 22.30 voorbij. De gijzelaar rende naar buiten en de gijzelnemer kwam achter hem aan. De gijzelnemer werd vervolgens op straat hard aangereden door een politieauto. Hij lag daarna stil op de tramrails voor het pand. Hij werd van een afstand onder controle gehouden door agenten van de DSI die hem onder schot hielden. De man is onderzocht door een robot om vast te stellen of hij een bomgordel droeg. Inmiddels is duidelijk dat hij geen explosieven had, hij is naar een ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is de gijzelaar in veiligheid. Zie video van de aanhouding:

(bron @HimWeitinga op Twitter)

Rond 21.45 zijn de mensen die eerder de Apple Store konden verlaten over de brug van af het Leidseplein naar de Stadhouderskade gelopen. Ze werden daar opgevangen door politie. Tegen een verslaggever van Crimesite zei een van de mensen dat het ‘goed’ ging en dat er ‘geen gewonden’ waren (zie video onder).

Aan het Amsterdamse Leidseplein werd in de Apple Store sinds 17.30 één persoon gegijzeld door één gijzelaar. De politie was vanaf het begin van de dinsdagavond zwaarbewapend aanwezig. Op een video was te zien dat iemand door een man met bivakmuts onder schot wordt gehouden. Er was sprake van een gijzeling, aldus de politie. Volgens de politie hebben meerdere mensen die sinds het begin van de gijzeling vast zaten het pand kunnen verlaten. Zie video:

 

(video Joost van der Wegen)

Rond 18.30 had de politie iedereen in de gebouwen om de Apple Store geëvacueerd.

Op beelden was te zien dat er iemand in de winkel onder schot wordt gehouden. De melding van de overval was rond 17.40. Eén man heeft één persoon gegijzeld. Verschillende eenheden van de politie zijn ter plaatse, onder meer de Dienst Speciale Interventies (DSI). Volgens Het Parool zaten er ’tientallen mensen vast’ in het pand. Die zouden via een achteruitgang het pand hebben verlaten.

Meerdere getuigen zeiden tegen AT5 dat er tussen 17.40 en 18.00 binnen in het pand schoten waren gehoord. Hoeveel mensen er in het pand waren was eerst niet duidelijk. De politie heeft een ruim gebied rondom het Leidseplein afgezet, grofweg vanaf het Rijksmuseum tot aan de Overtoom. Ook werden verschillende op- en afritten van de Ring A10 enige tijd afgesloten.

De politie liet op Twitter weten dat er ‘iemand met een vuurwapen’ binnen was. Een deel van de (horeca)panden aan het Leidseplein werd ontruimd, onder meer het naastgelegen debatcentrum De Balie.