Overval diamanttransport Zaventem

Op het Brusselse vliegveld Zaventem hebben acht gewapende mannen een vliegtuig van Swissair bestormd. Ze zouden een grote hoeveelheid diamanten en goud hebben buit gemaakt. Dat heeft de luchthaven bekendgemaakt. De vlucht maakte deel uit van een waardetransport van Brink’s naar Zürich.

(foto de standaard)

 

De overval werd rond 20.00 gepleegd toen personeel van Brink’s van de waardevolle zending op het vliegtuig aan het laden was. De daders dreigden met automatische geweren maar er zou volgens de eerste berichten niet geschoten zijn en ook geen gewonden zijn gevallen. 

Kort voor 20.00 zouden een bestelwagen en een personenauto met overvallers op het luchthaventerrein naar het Swissair-toestel zijn gereden.

De overvallers zijn ontkomen, de waarde van de buit is nog niet gemeld. Er is sprake van dat de zwaarbewapende daders aan de haal zijn gegaan met een koffer diamanten.

Volgens de Vlaamse publieke omroep hebben de overvallers tijdens hun vlucht van auto gewisseld op de Brusselsesteenweg in Zellik, ten westen van Brussel. Daar zou de eerste vluchtauto in brand zijn gestoken.

Zwaarbewapende overvallers

‘Maandag om 19.47 uur hebben zich mensen met twee voertuigen doorheen de omheining toegang verschaft tot de luchthaven’, heeft Brussels Airport laten weten in een persverklaring. ‘De zwaarbewapende overvallers zijn tot aan een vliegtuig van Swiss gereden waar ze waardevolle goederen ontvreemd hebben. Er werden geen schoten gelost en niemand werd gewond. Dit heeft slechts enkele minuten geduurd en onmiddellijk daarna hebben ze het luchthaventerrein via de beschadigde omheining verlaten. (…) De luchtvaartpolitie doet de noodzakelijke eerste en dringende verrichtingen. Het labo van de gerechtelijke politie is ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen in het kader van het gerechtelijk onderzoek.’

Op Zaventem zijn in 1995 en 2000 al berovingen geweest van vliegtuigen. Op het luchtvaartterrein van Schiphol maakten onbekenden in 2005 bij een vrachtvliegtuig diamanten buit ter waarde van 75 miljoen euro.