Overvaller ontkent dubbele moord

Staatsliedenbuurt-verdachte Adil A. heeft de schijn ernstig tegen maar hij zwijgt niet. In tegenstelling tot zijn medeverdachte Anouar B. maandag sprak hij dinsdag de rechters netjes aan met u, meneer en mevrouw. Het belangrijkste argument van A. is dat hij tijdens de liquidatie aan het wietknippen zou zijn geweest.

Telefoontje

Dat gebeurde dichtbij de plek waar de Audi RS4 werd achtergelaten door de daders van de dubbele moord in december 2012. Rond 22.45 is er met de telefoon van Adil gebeld vlakbij de plek waar de Audi stond. De rechtbank ging in op de gegevens van het telefoonverkeer van Adil A. op die avond. De officieren van justitie zeggen dat zijn telefoon tussen 20.00 en 23.00 niet is gebruikt. Maar volgens zijn advocaat Bénédicte Ficq blijkt uit belgegevens van iemand die wiet bij A. wilde kopen dat zijn telefoon niet uit was. Er kwam in ieder geval om 21.25 nog een telefoontje binnen.

Getuigen

De telefoon was in ieder geval wel aanwezig in Amsterdam-Geuzenveld. A. zei al eerder dat er de wietknippers kunnen getuigen van zijn aanwezigheid. Hij werd bevraagd over een gevonden briefje dat hij vanuit de gevangenis richtte aan deze jongens. Was dat geen poging om getuigen te beïnvloeden? Er stond onder meer: ‘En de tijden, niet te precies zijn’. En ook:  ‘Niet gelijk antwoorden, denk eerst na.’ En: ‘Zeg dat jullie schrokken’.

Ezels

Volgens A. kwam dat initiatief voort uit bezorgdheid. Hij was bang dat ze compleet zouden weigeren met de politie te praten of geen gehoor zouden geven aan een oproep (‘Marokkanen praten niet met de politie mevrouw’). Hij zei: ‘Ik wilde gewoon het echte verhaal, daarom schreef ik het op een briefje, dat zodat het zou kloppen met de peilgegevens. Ik heb gewoon de waarheid op rijtje gezet.’ Volgens hem hadden de getuigen ‘dom verklaard’ om hem te helpen. ‘Het zijn gewoon ezels.’ (zie meer op Twitter)

Jassen

A. gaf toe een voortvluchtige crimineel te zijn geweest in verband met overvallen waar hij aan deelnam (‘overvallen was gewoon werk voor mij’). Hij dook onder in huizen waar belastende sporen zijn gevonden: onder meer automatische wapens en munitie, een bivakmuts met dna van A. en ook jassen met schotresten. In één van de jassen zat naast dna van anderen ook dna van A. A. zegt de tassen en koffer met automatische wapens ‘niet gezien’ te hebben. Er is in een huis waar A. verbleef en ook in het tuinhuisje van medeverdachte Anouar B. politiekleding gevonden met een bepaald stamnummer. 

Foto

Na de liquidaties in de Staatsliedenbuurt vond de politie in een sloot onder meer twee AK-47’s en een Colt pistool. Op de Colt zat dna van Adil. Niet op de andere wapens. Maar de Colt is voorzover bekend niet gebruikt in de Staatsliedenbuurt, althans er zijn geen slachtoffers mee gemaakt en geen sporen van gevonden. Adil A. gaf toe dol te zijn op wapens. Er zijn ook foto’s van hem met allerlei wapens. Hij zei nooit een AK-47 Kalashnikov in zijn handen te hebben gehad. ‘Nee mevrouw, anders had ik er wel een foto van gemaakt.’

Zie ook:

Onderzoek alibi in dubbele moord

Dna-spoor is minimaal maar: ‘een aanwijzing’

Contraexpertise dna-bewijs gunstig voor verdachte

Daders volgden Range Rover mogelijk al eerder

80 NFI-rapporten in Zaak-Staatsliedenbuurt