Brinks-overvaller aangehouden

Bij Utrecht heeft de politie een Belg aangehouden die wordt verdacht van een overval op een Duits gelddepot. Zijn dna was aangetroffen bij een poging tot overval op een Brinks-vestiging in Nederland. Via de Belgische politie kwam zijn identiteit naar voren.

2 miljoen

In het Duitse Duren werd op 1 maart 2012 door meerdere daders met van explosieven en automatische vuurwapens voor circa 2 miljoen euro aan geld en waardevolle goederen geroofd. Het gebouw raakte beschadigd en meerdere personeelsleden raakten gewond.

Brinks

Op 4 september 2013 is in Charleroi (B) een 39-jarige verdachte van betrokkenheid bij die roofoverval aangehouden. In het onderzoek is samengewerkt tussen de Nederlandse, Belgische, Luxemburgse en Duitse opsporingsinstanties. De nu aangehouden verdachte bleek betrokken het voorbereiden van een overval op het gelddepot Brinks te Houten op 10 oktober 2012.

Camera's

Op die dag werd door tenminste twee personen een gat geknipt in het hekwerk en werden twee waardetransportwagens voorzien van camera’s. Deze camera’s waren bestemd om informatie te verzamelen om later een overval succesvol uit te kunnen voeren. Dezelfde dag vond te Houten een carjacking plaats.

Dna

In Houten werd een DNA-spoor aangetroffen van een onbekende man. In het onderzoek naar de identiteit van die persoon kwam de 39-jarige man uit Charleroi als verdachte in beeld. Daarop werd op bevel van het Openbaar Ministerie te Midden Nederland van hem dna afgenomen. Dit bleek overeen te komen met het te Houten aangetroffen DNA. Uit vergelijking tussen internationale dna-databases bleek dat het dna van de man ook in Duren was aangetroffen.

Eerdere aanhouding

Eerder dit jaar werd door de rechtbank te Utrecht een andere man, eveneens afkomstig uit Charleroi, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het op 10 oktober 2012 voorbereiden van een overval op het Brinks filiaal in Houten.

Het onderzoek loopt nog, aldus de politie. Over de identiteit van de man is niets bekend gemaakt.