Overvallers na undercover-operatie gepakt

De afdeling Interne Zaken van de politie en de Rijksrecherche doen onderzoek naar mogelijk ongeoorloofd geweld door de politie bij de arrestatie van vijf overvallers in Zundert, na een verijdelde overval bij de Rabobank. Dat meldt 1Limburg.

Bananenrepublieken

Bij de schietpartij in Zundert werd verdachte Louis C. (41) in zijn arm geraakt door een politiekogel. Advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen zegt dat C. na de arrestatie geen contact mocht hebben met zijn familie. Van Berge Henegouwen tegen 1Limburg: ‘Het is niet ongebruikelijk om iemand in beperkingen vast te houden, maar als de politie iemand probeert te doden, moet de overheid wel transparant zijn richting zijn familie. Dit is niet gebeurd, iets dat ik enkel ken uit bananenrepublieken.’

Interne Zaken

Het is normaal dat de Rijksrecherche onderzoek doet na een schoten van politieagenten. Het is niet standaard dat de afdeling Interne Zaken een onderzoek start. Verdachte John L. (36) heeft volgens advocaat Erik Thomas hoofdwonden overgehouden aan de arrestatie en doet aangifte. Die zaak wordt behandeld door Interne Zaken.

100.000 euro

Een bende overvallers beroofde op 19 juli in Venlo een 63-jarige Duitser die net 100.000 euro had afgehaald bij de Rabobank, dat geld is nog spoorloos. Het busje dat ze vermoedelijk gebruikten werd later uitgebrand teruggevonden (zie foto).

Vijf overvallers en Rabobank-medewerker Lorenzo J. (24) zitten nu in voorarrest. Op 10 november komt de zaak voor het eerst voor de rechter. Volgens 1Limburg gaat de politie uit van een groep overvallers die steeds van samenstelling wisselde. Lorenzo J. zou bankinformatie hebben verkocht aan de andere verdachten.

Sint Willebrord

J. gaf de overvallers volgens de politie eerst de tip dat een ouder echtpaar uit Roosendaal een groot bedrag zou afhalen bij een bank. Zij werden op 7 juli overvallen in hun tuin. Daarna volgde op 19 juli de overval in Venlo.

De politie zag daarna een link tussen verschillende personen die Lorenzo J. in het Rabobank-systeem opzocht. Zo constateerde de recherche dat een koppel uit Sint Willebrord op 28 juli een groot geldbedrag zou opnemen bij een bank in Zundert omdat Lorenzo J. deze gegevens had opgezocht.

Een agent deed die dag alsof hij het geld in Zundert ging ophalen en reed in de auto van het koppel uit Sint Willebrord naar de bank. Toen hij de bank had verlaten en richting “zijn” auto liep sprongen er drie overvallers uit een Volkswagen-busje. Daarop kwam een arrestatieteam tevoorschijn om uiteindelijk met enig geweld vijf overvallers in te rekenen.

Lorenzo J. gaf zich later uit eigen beweging aan bij de politie.

De voorgaande berichten:

Medewerker Rabobank tipte mogelijk 3 keer

Medewerker Rabobank tipte mogelijk overvallers

Verband tussen berovingen in Venlo en Zundert

Mysterieuze ‘beroving’ verijdeld door AT