Vriendinnen bellen Misdaad Anoniem

Vriendinnetjes van jonge overvallers blijken zeer wel bereid hun gewelddadige vriendjes erbij te lappen door te bellen met Meld Misdaad Anoniem. In september startte de campagne ‘Een overvaller moet zitten, toch?!’. Sindsdien steeg het aantal meldingen over overvallen flink. Van september tot en met november kwamen er 161 serieuze tips binnen, een stijging van 42% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Van de binnengekomen meldingen bleek 87% bruikbaar. Tot nu is bekend dat er mede door de M.-tips 19 verdachten zijn aangehouden, 5 zaken opgelost en een overval voorkomen.

Naast de 161 meldingen over overvallen, werd er ook 24 keer informatie doorgegeven over straatroven. Dit leidde tot nu toe tot 4 opgeloste zaken en 14 aanhoudingen.

Circa 60% van de roofovervallen wordt gepleegd door daders in de leeftijdsgroep van 18 tot 22 jaar. De doelgroep van de campagne, meiden in de leeftijd van 16 tot 20 jaar, behoort tot dezelfde leeftijdscategorie en deelt vaak dezelfde leefwereld.

Er is een campagnefilm online geplaatst op populaire websites zoals MSN en Hyves. Met de campagnefilm werden 1,3 miljoen unieke bezoekers bereikt. Deze hebben de film gemiddeld 3,4 keer gezien. Aanvullend is op Girlscene.nl en de Facebookpagina van deze site extra aandacht gegenereerd.