Overvallers stelen voor 2,2 miljoen euro aan gouden munten in Mexico

In Mexico-Stad hebben dinsdag gewapende overvallers gouden munten ter waarde van ruim 2,2 miljoen euro gestolen. Het goud lag opgeborgen bij de muntenfabrikant van de Mexicaanse overheid. Er zou op een bewaker zijn geschoten. De daders zijn voortvluchtig.

1567 gouden munten

Twee overvallers zouden La Casa de Moneda de México zijn binnengevallen waar ze een bewaker overmeesterden en zijn vuurwapen stalen. Een van de overvallers liep vervolgens naar de kluis (die niet op slot zat) en stak 1567 gouden munten in zijn rugtas. Tien minuten later gingen de overvallers er in een auto vandoor.

La Casa de Papel

Volgens Mexicaanse media waren er in totaal vijf overvallers (twee mannen en drie vrouwen) bij de muntenroof betrokken. Het OM in Mexico is een onderzoek gestart naar de bewaker en twee werknemers omdat het beveiligingsprotocol niet is nageleefd. De zaak wordt in Mexico, onder meer vanwege het doelwit en de werkwijze, vergeleken met de Netflix-serie La Casa de Papel. Daarin sluiten acht dieven zichzelf en hun gijzelnemers op in de Koninklijke Munt van Spanje terwijl een crimineel meesterbrein de politie manipuleert om zijn plan uit te voeren.

Centenarios

De Mexicaanse bank Banorte zegt dat het gaat om Centenarios, munten die voor het eerst werden geslagen in 1921 voor de 100-jarige herdenking van de bevrijding van de Spanjaarden. Op de munt staat een waarde van 50 Mexicaanse peso’s, maar de marktwaarde is ongeveer 31.500 peso’s, omgerekend ruim 1400 euro. Daarmee komt de totale waarde van de geroofde gouden munten op ruim 2,2 miljoen euro.