Overvallers verplaatsten hekken op kruising

De plofkrakers die vorige week donderdag de geldautomaat van de ING aan de Pieter Calandlaan in de Amsterdamse wijk Osdorp opbliezen en omwonenden bedreigden hebben tijdens hun op een kruising hekken verplaatst om de politie af te schudden. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. De overvallers waren met drie of vier man.

Fors

Ze kwamen aanrijden in een zwarte Volkswagen Golf die gestolen was op het Evertsweerdplantsoen in Amsterdam, in de nacht van dinsdag 19 augustus op woensdag 20 augustus. Na de explosie lieten ze de Golf achter en ontkwamen op twee scooters. De daders waren gekleed in donkere kleding met bivakmutsen. Eén man was fors, met een blauw fleecejack.

Verkenning

Volgens de politie heeft een paar uur voor de explosie een groepje mannen op de hoek van de Kolpinstraat en de Lomondlaan gestaan, vlak bij de plek van de plofkraak, misschien waren dat de daders. Ze stonden daar woensdagavond 20 augustus rond 23.45 uur met een Volkswagen en een ouder model rode bestelbus, die leek op een Ford Transit. Mogelijk was dat dus een verkenning. Vlak voor de plofkraak zijn de hekken op de kruising met de Baden Powellweg verplaatst om de Pieter Calandlaan af te sluiten. Vermoedelijk hebben de daders dat gedaan om te voorkomen dat er snel politie zou zijn.