Overvallers voortaan op billboards

Rotterdam gaat foto’s van overvallers op grote schermen in de stad vertonen. Politie, justitie en gemeente willen op die manier het winkelend publiek betrekken bij de opsporing. De eerste tien overvallers, die nu nog te zien zijn op de website van de politie, krijgen tot vrijdag de tijd zich te melden. Daarna zijn ze te zien op de grote digitale schermen bij de Beurstraverse en schermen in diverse supermarkten.

Het is de tweede keer dat er gebruik wordt gemaakt van billboards om verdachten op te sporen. Ook na de stadionrellen, waarbij hooligans van Feyenoord het Maasgebouw bestormden, werd het opsporingsmiddel ingezet. Dat bleek erg succesvol. Veel mannen gaven zichzelf aan op het politiebureau om te voorkomen dat ze op de grote schermen te zien zouden zijn. Volgens het openbaar ministerie is het niet de laatste keer dat het middel zal worden ingezet.

Volgens De Telegraaf staat Burgemeester Aboutaleb vierkant achter het opsporingsinstrument. ‘Er worden nu niet genoeg overvallers gepakt’, vindt hij. Aboutaleb roept mensen daarom met klem op om mee te helpen. Ook hoopt hij dat ouders en vrienden uit de omgeving van de daders zich gaan melden. Er moeten volgens hem bekenden zijn die van de overvallen af weten.

De eerste tien overvallers zijn goed te herkennen, alleen weten de opsporingsdiensten niet om wie het gaat. Rotterdam roept daarom de hulp van het winkelend publiek in voor ‘de namen en rugnummers’, schrijft De Telegraaf. ‘Wellicht hebben Rotterdammers cruciale informatie die kan leiden tot de aanhouding van de daders’, aldus de politie.

De mannen zijn verantwoordelijk voor vijf zaken die al enige tijd geleden plaatsvonden: twee overvallen op winkels, twee op juweliers en een woningoverval. Politie en het openbaar ministerie hebben eerder aandacht gevraagd voor deze zaken, maar dat leidde tot heden niet tot arrestaties.