Overvallers Zaventem in uniform (UPDATE)

Op een persconferentie heeft het Brusselse parket vanmorgen gezegd dat de overvallers die maandagavond een Swissair-vliegtuig overvielen op Zaventem verkleed waren als politieagenten. De acht overvallers kwamen in zwarte auto’s met blauwe zwaailichten op het toestel afrijden. Er zijn 120 pakketten met diamanten buitgemaakt, met een waarschijnlijke waarde van rond de 37 miljoen euro, althans volgens bronnen in de Antwerpse diamantwereld.

De buit zou vooral uit ruwe diamanten bestaan die in Antwerpen zijn verhandeld. De firma Brink’s Diamond & Jewelry Services was de partij aan het laden. De overvallers hebben het personeel onder schot gehouden met automatische wapens. Al met al heeft de overval enkele minuten geduurd. De groep heeft het terrein via een beschadigde omheining verlaten. De slachtoffers waren volgens het parket diep onder de indruk.

Een woordvoerder van het parket: ‘Uit elk van de twee wagens stapten vier gewapende en gemaskerde mannen die de bewakers van het waardetransport, de piloot en de copiloot van het vliegtuig bedreigden. Vervolgens forceerden ze de laaddeuren van het vliegtuig en gingen er vandoor met 120 colli’s uit de laadruimte. Nadien gingen de overvallers er aan hoge snelheid vandoor.’

Eén van de vluchtauto’s was een witte Mercedes Vito die de plaats Zellik uitgebrand is teruggevonden. Getuigen hebben gezien dat er mannen overstapten in een andere auto. Het tweede voertuig was een Audi. De overvallers zijn nog spoorloos.

Omdat de buit ruwe diamant betrof is de kans groot dat deze niet meer zal worden teruggevonden, omdat voor deze diamanten zonder moeite kopers gevonden kunnen worden. Dat heeft een woordvoerder van de Antwerpse Diamantsector op de Belgische radio Radio 1 gezegd. Er staat immers geen certificaat op de stenen.

Het lijkt erop dat de overvalles precies wisten in welk deel van de lading ze moesten zoeken. Dat, en hun entree op het vliegveld, maakt het waarschijnlijk dat zij hulp van binnenuit een betrokken organisatie hebben gehad: ofwel bij Swissair, bij Brink’s of op de luchthaven.