Overvallers zoeken provincie op

Jonge, Amsterdamse criminelen overvallen bij voorkeur winkels en geldlopers in de provincie of het buitenland ,omdat overvallen in Amsterdam moeilijker is gemaakt. Dat schrijft De Pers vandaag. Een verslaggever van de krant sprak met verschillende jonge Marokkaanse overvallers. 

 

Al langer was bekend dat jonge Amsterdammers hun slag hebben geslagen met overvallen in bijvoorbeeld Nijmegen, Gouda of onlangs op een geldloper in Leende.

‘We zijn ook vaak in Limburg geweest’, zegt een 23-jarige. ‘En in Roermond hebben we een leuke dag gehad’, haakt zijn vriend (23) aan.

Beide jongens wonen in Amsterdam en zijn al als puber begonnen met roven en inbreken. Voor hun achttiende zaten ze allebei al een tijdje in de cel.

De hoofdstad is ’te heet’. ‘Iedereen met een beetje hersenen weet dat je – hoe noem je dat – niet in je eigen buurt moet schijten’.

‘Alleen als je geen rooie cent hebt doe je een overval om de hoek. En dan ontstaan de problemen’, zegt hij. ‘Er valt niks meer te halen. De politie kent je, juweliers beveiligen zich beter en het is hier zo goed als kaalgeplukt. Alle avondwinkels en juweliers zijn al meerdere keren overvallen’.

Toch zijn er nog wel overvallen in Amsterdam:

‘Het is nutteloos. Ze rennen gewoon naar binnen, maken maar een kleine buit en soms schieten ze iemand door het hoofd. Ze kijken naar oudere jongens en doen nog ergere en gekkere dingen’.

Eén van de jongens verdedigt het gebruik van geweld en geeft instructies aan jongeren:

‘Hier is het pistool, dit is het plan, daar moet je toeslaan en zo kom je weer weg’, schetst hij. ‘Nee, dat is niet aanmoedigen. Ze zijn er al mee bezig en zo doen ze geen domme dingen.’