Rotterdam tobt met overvallers

In Rotterdam is het aantal overvallen stijgende, terwijl er elders in Nederland een dalende tendens is te zien. In de maanden januari en februari zijn in de Rijnmond 93 overvallen gepleegd, vorig jaar waren dat er 62. Van burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt beleid verlangd om er iets aan te doen. Forensisch psycholoog Hjalmar van Marle adviseert potentiële overvallers net zo kort te houden als hooligans.

Van Marle stelt voor jongeren systematisch te screenen op risicofactoren, bijvoorbeeld als jongeren op jonge leeftijd door kleinere delicten met de politie in aanraking zijn gekomen. Een andere indicatie is een oudere broer die overvallen heeft gepleegd. Dat voorstel komt overeen met de top-600-aanpak in Amsterdam, waarbij de meest criminele jongens permanent in de gaten gehouden moeten worden. De Amsterdamse Commissaris Arno Julsing legt ook de nadruk op de noodzaak ook instellingen als Jeugdzorg bij preventieve aanpak te betrekken.  

Overigens signaleert Julsing wel een daling van gewelddadige misdrijven, maar de aard van het geweld neemt volgens hem wel toe in ernst.

In Rotterdam-Rijnmond heeft de politie het speciale overvallenteam met dertig man uitgebreid naar tachtig mensen. In Rotterdam stijgt het aantal arrestaties van overvallers strek maar het aantal overvallen ook. Ook de Rotterdamse hoogfdcommissaris Frank Paauw wil instellingen als Reclassering en Bureau Jeugdzorg bij het beleid betrekken.

Zaterdagmiddag werd in Rotterdam dankzij een tip een overval van twee 13-jarige jongens voorkomen. Zij hadden een moeilijk van echt te onderscheiden balletjespistool op zak.

Een overvaller van 16-jaar is vrijdagavond in Rotterdam aangehouden nadat hij had geprobeerd een pizza-zaak te overvallen. Iemand die op de fiest langskwam was getuige werd van de overval. Hij rende de zaak binnen en overmeesterde één van de overvallers en hield die in bedwang tot de politie arriveerde. Een tweede verdachte ging er rennend vandoor.