‘Paarlberg genoemd in kluisverklaringen’

De advocaat van Jan-Dirk Paarlberg wil weten of Paarlberg wordt genoemd in de verklaringen van een kroongetuige die getuigenissen heeft afgelegd over miljoenenfraudes in de vastgoedsector in Limburg. Dat schept mogelijk een nieuw probleem voor justitie, want de kroongetuige heeft bij de rechtbank afgedwongen dat de getuigenissen in de kluis moeten blijven. Eerder liep daardoor al een rechtszaak vast.

 

'Het gerucht gaat dat een deel van deze kluisverklaringen over de heer Paarlberg gaat', vertelt Frans Sijbers, de advocaat van Paarlberg, afgelopen week in De Telegraaf. 'Ik wil van het openbaar ministerie weten of de verklaringen relevant zijn.'

De getuige die de verklaringen heeft afgelegd, kreeg ruzie met justitie voordat er een deal werd gesloten over het gebruik van de verklaringen. Pascal H., de kroongetuige, was het niet eens met de beveiligingsmaatregelen die justitie voorstelde, en dus kwam er geen deal. Later dwong H. af dat zijn verklaringen in de kluis moesten blijven tot er een deal was.

Mogelijk legde H. ook verklaringen af over Joep J., die terecht stond voor grootschalige fraude met vastgoed. De rechter bepaalde dat de verklaringen van H. aan het dossier toegevoegd van de zaak tegen J. gevoegd moesten worden, om onduidelijkheid over of de verklaringen nu wel of niet tegen J. werden gebruikt weg te nemen. De zaak liep daarop vast, omdat de verklaringen niet openbaar mogen worden.

Justitie probeert voor elkaar te krijgen dat een beperkte groep personen de verklaringen wel mogen lezen, maar de rechtbank in Den Haag verbood onlangs zelfs twee officieren van justitie die al weten wat er is gezegd, te spreken over de verklaringen.