Paarlberg in de cel

Zakenman Jan Dirk Paarlberg is uitgeleverd aan Nederland en in de cel gezet om zijn straf uit te zitten wegens witwassen. De vastgoedhandelaar, die verbleef in Zuid-Frankrijk, moet 4 jaar uitzitten. Paarlberg werd veroordeeld bij rechtbank, gerechtshof en Hoge Raad voor het witwassen van 17 miljoen euro, die werden afgeperst door Willem Holleeder. Hij zit vandaag voor het eerst in de cel.

 

 

 

De verdenking tegen Paarlberg dateert van 2006, maar tot nu toe wist hij uit de gevangenis te blijven, omdat voor het delict witwassen geen voorlopige hechtenis is toegestaan. Het was Justitie een doorn in het oog, dat hij zelfs na een onherroepelijke veroordeling, kon blijven zitten in een luxe villa aan de Franse zuidkust.

Zuurstof

Paarlberg's advocaten wisten Franse rechters ervan te overtuigen dat hun client wegens gezondheidsklachten niet kon worden uitgeleverd. Paarlberg heeft ademhalingsproblemen en loopt permanent met een zuurstofles. Het uitstel van de Franse rechter liep tot 1 september. Justitie heeft die deadline afgewacht en is daarna meteen tot actie overgegaan. Paarlberg is opgehaald in Nice en overgebracht naar een onbekende penentiaire inrichting.

Ontneming

Behalve de 4 jaar cel, werd Paarlberg ook veroordeeld om ruim 25 miljoen euro terug betalen aan de Staat. Dat bepaalde de rechtbank in Haarlem onlangs in een ontnemingsprocedure. Paarlberg is veroordeeld voor het witwassen van 17 miljoen euro die Willem Holleeder verkreeg bij het afpersen van Willem Endstra. De twee waren vroegere zakenpartners en volgens Paarlberg was het geld voor een investering van hem en Endstra in een jachthaven.

Het gerechtshof oordeelde echter dat Paarlberg afpersing van Endstra faciliteerde door namens Holleeder geld te incasseren. Niettemin is nooit vastgesteld dat Holleeder inderdaad dat geld ontving, noch dat Holleeder en Paarlberg elkaar kenden.

Lees alles over Paarlberg hier