Paarlberg kan Euromast niet verkopen

De Rotterdamse Euromast en kasteel Bolenstein in Maarssen kunnen niet worden verkocht omdat eigenaar Jan-Dirk Paarlberg vast zit vanwege witwassen. De toren en het kasteel hadden bij elkaar 23 miljoen euro op moeten leveren. De Euromast werd aangeboden op een Zwitserse website voor vastgoed.

Het kasteel, waar het kantoor van Paarlberg gevestigd stond, stond al langer te koop. Dat moest 15 miljoen euro opbrengen; de Euromast stond voor 8 miljoen te koop. Dat meldt het Financieele Dagblad (€).

Paarlberg kan niet rondleiden

De Euromast werd op internet aangeboden zonder dat de pachter en uitbater daarvan wist. Hij zegt dat 8 miljoen euro geen reële prijs is. ‘Op de website staat dat het gebouw goed is onderhouden, maar als je goed kijkt zie je dat je als koper enkele miljoenen moet investeren om de boel goed op te knappen.’

De website waar de toren werd aangeboden, zegt dat de Euromast inmiddels niet meer te koop staat omdat ‘meneer Paarlberg (…) op kosten van de Nederlandse Staat op vakantie [is].’ Hij kan daardoor geen kandidaat-kopers rondleiden, terwijl dat wel op de website wordt beloofd.

Witwassen

Jan-Dirk Paarlberg werd in 2012 in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar celstraf vanwege witwassen. Vorig jaar werd dat vonnis door de Hoge Raad als onherroepelijk verklaard. Paarlberg heeft volgens het Hof 17 miljoen euro witgewassen, die Willem Holleeder kreeg door Willem Endstra af te persen.

In 2013 bepaalde de rechtbank dat Paarlberg de staat 25,7 miljoen moet betalen vanwege de witwaszaak. Er werd daarom door het Openbaar Ministerie beslag gelegd op onder meer kasteel Bolenstein, maar ook een restaurant in Loenen aan de vecht en panden in Amsterdam.