Paarlberg moet 25,7 mio betalen

Vastgoedondernemer Jan-Dirk Paarlberg moet aan de staat 25,7 miljoen euro betalen. Dat heeft de Haarlemse rechtbank beslist in de ontnemingsprocedure die het Openbaar Ministerie had gestart na het arrest in hoger beroep van het Amsterdamse gerechtshof in de witwaszaak. Paarlberg kreeg daarin vier jaar celstraf voor het witwassen van 17 miljoen euro die Willem Holleeder zou hebben afgeperst van Willem Endstra, een voormalig zakenpartner van Paarlberg.

Willem Holleeder moet eveneens ruim 17 miljoen euro aan de staat betalen voor inkomsten van die afpersing, waarvan het Openbaar Ministerie overigens niet heeft kunnen vaststellen dat dit bedrag inderdaad naar Holleeder is gegaan. Paarlberg heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Betalingen van Endstra aan hem waren, volgens hem, deel van een zakelijke ontvlechting. Het vonnis is conform de eis van de officier van justitie. 

Paarlberg moet ook ontnemingsvordering betalen voor gelden die hij zou hebben verdiend met valsheid in geschrifte en een belastingfraude.

Paarlberg in reactie tegen Crimesite: ‘We hadden dit verwacht omdat de rechtbank zich baseerde op het arrest van het hof. We hadden gevraagd of ze zouden willen wachten op de cassatie in die zaak. Het is teleurstellend dat ze dat niet hebben willen doen.’ Het is onbekend wanneer de Hoge Raad zal besluiten over de cassatie in de zaak Paarlberg. Deze mag de cassatie in vrijheid afwachten.

De zakenman gaat in appel tegen het vonnis van de rechtbank. Overigens is ook Willem Holleeder in appel gegaan. 

Lees ook:

Plooij worstelt met Paarlberg-advocaten 

De ontbrekende media-meneer 

Alle berichten over Paarlberg.