Paarlberg niet in de cel maar in een villa

Zakenman Jan-Dirk Paarlberg, die onlangs is veroordeeld tot vier jaar celstraf, mag nog zeker tot na de zomer in zijn villa aan de Côte d’Azur blijven. De Franse rechter bepaalt dit najaar of hij naar Nederland moet om zijn straf uit te zitten. Nederland wil dat Paarlberg wordt uitgeleverd, maar die heeft dat bij de Franse rechter aangevochten.

In de tussentijd hoeft Paarlberg niet in een Franse cel te zitten omdat hij niet tegen de slechte omstandigheden in de Franse cellen bestand zou zijn. In februari werd Paarlberg aangehouden door de Franse politie, vlak nadat Paarlberg's veroordeling onherroepelijk voor het witwassen van 17 miljoen euro werd verklaard.

Justitie had vliegtuig klaar staan

Het Openbaar Ministerie doet nog altijd onderzoek naar het vermogen van Paarlberg. Zijn woning werd daarom doorzocht, toen bleek dat Paarlberg zelf ook aanwezig was is hij opgepakt.

De Nederlandse justitie had al een vliegtuig en extra medische zorg in de gevangenis geregeld om de uitlevering soepel te laten verlopen, maar Paarlberg verzette zich om gezondheidsredenen. De Franse rechter besloot hem onder voorwaarden vrij te laten om het beroep tegen de uitlevering af te wachten. Hij mag Saint-Tropez, waar zijn villa staat, niet verlaten en zich elke week bij de politie melden.

17 miljoen witwassen

Paarlberg is veroordeeld voor het witwassen van 17 miljoen euro die Willem Holleeder verkreeg bij het afpersen van Willem Endstra. De twee waren vroegere zakenpartners en volgens Paarlberg was het geld voor een investering van hem en Endstra in een jachthaven.

Het gerechtshof oordeelde echter dat Paarlberg afpersing van Endstra faciliteerde door namens Holleeder geld te incasseren. Niettemin is nooit vastgesteld dat Holleeder inderdaad dat geld ontving, noch dat Holleeder en Paarlberg elkaar kenden.

Alle berichten over de zaak Paarlberg.