De Paarlberg-suite in New York

De meest legendarische – en meest gewilde – residence van New York heeft een probleem: het twee slaapkamer-appartement van Jan-Dirk Paarlberg. Volgens de Wall Street Journal is er een koper voor het appartement, die 4,4 miljoen dollar biedt, maar deal wordt bevroren door het beslag dat de Nederlandse justitie op bezittingen van Paarlberg heeft gelegd. De ballotage van de vereniging van eigenaren van het Dakota-gebouw is berucht: Leonard Bernstein, Lauren Bacall, John Lennon en Jan-Dirk Paarlberg mochten een appartement kopen. Billy Joel, Cher en het acteurs-stel Melanie Griffith en Antonio Banderas, plus nog een aantal beroemdheden, kwamen er niet in.

 

Volgens de Wall Street Journal liet in januari 2010 het Nederlandse Openbaar Ministerie middels een federale rechter in Manhattan beslag leggen op de appartementsrechten.

Vorig jaar zou ook een delegatie van het Openbaar Ministerie het appartement, dat op straatniveau ligt, een dienstreis naar het appartement hebben ondernomen. Zij constateerden toen dat de woning helemaal leeg was.

Paarlberg betaalde 4,5 miljoen dollar voor het appartement in 2001 maar woonde er nooit, schrijft de WSJ.

Het Dakota-gebouw stamt uit 1884 en ligt in de Upper West Side (1 West 72nd Street) niet ver van Central Park. Toenmalig co-op-lid John Lennon is er in 1980 op de stoep doodgeschoten.

Paarlberg bezit er een relatief kleine huisvesting, er zijn onder de 93 woningen exemplaren met 20 kamers. Onder de gemeenschappelijke voorzieningen is onder meer een restaurant en een balzaal.

Paarlberg zou nu een deal met het OM in New York hebben gesloten waarbij de opbrengst van een verkoop naar de Amerikaanse overheid vloeit totdat de rechter een nader besluit neemt over het beslag.

Jan-Dirk Paarlberg is vorig jaar juni veroordeeld tot 4 en een half jaar cel voor witwassen van afpersingsgelden, valsheid en belastingdelicten. Hij zou onder meer 17 miljoen euro van zijn vermoorde voormalige zakenpartner Willem Endstra in opdracht van Willem Holleeder hebben weggesluisd.

Paarlberg is in hoger beroep gegaan. Hij ontkent te hebben deelgenomen aan afpersing en zaken met Willem Holleeder te hebben gedaan. Hij zegt dat de gewraakte transacties door de rechtbank verkeerd zijn begrepen en deel waren van een normale zakelijke afwikkeling tussen zijn bedrijven en die van  Willem Endstra.

Zie Wall Street Journal.