Paarlberg eist administratie Endstra-bedrijven

De verdediging van Jan Dirk Paarlberg wil dat het gerechtshof het gehele strafdossier over de moord op Willem Endstra (in 2004) laat toevoegen aan het dossier. Vandaag heeft het gerechtshof in Amsterdam de eerste schreden gezet in het hoger beroep in de zaak Paarlberg. Op de zitting kwamen de onderzoekswensen van de verdediging aan de orde.

 

 

Advocaat Frans Sijbers noemde het bewijs waarop Paarlberg (onder meer) voor witwassen van afpersingsgelden van Willem Holleeder tot 4,5 jaar is veroordeeld is veroordeeld ‘pover’. Hij wil het Endstra-dossier erbij hebben omdat daarin de administratie van de bedrijven van Endstra zit. Die administratie behoort niet tot het dossier Paarlberg.

Paarlberg is veroordeeld voor witwassen omdat bedrijven van Endstra betalingen hebben gedaan aan bedrijven van Paarlberg en die betalingen heeft de rechtbank in eerste aanleg als afpersingen gezien. Paarlberg zegt dat die betalingen voortkomen uit een zakelijke afwikkeling tussen de twee in verband met een scheiding van hun zakelijke belangen, die enige jaren heeft geduurd.  

De advocaat vindt het belangrijk voor de verdediging om met de administratie van Endstra aan te kunnen tonen dat het werkelijk om reële betalingen ging.

Verder vraagt Sijbers om getuige Jonathan Tobing, een voormalige vriend van de vriendin waar Endsta mee samenwoonde, Anita Schuts. Tobing zou aan de advocaten van Paarlberg hebben toevertrouwd dat binnen de familiekring van de Endstra’s na diens dood is gesproken over het ‘afstemmen’ van verklaringen tegen de politie met betrekking tot Paarlberg.  

Advocaat Sijbers stelt ook dat een deel van de dagboekaantekeningen van Wim Endstra is verdwenen. Mogelijk heeft diens broer Haico Endstra een deel achtergehouden. Getuigen spreken namelijk van een flinke stapel papier terwijl er maar een paar velletjes bij de politie zijn terechtgekomen. De advocaat wil Haico Endstra daarover horen.

De dagboekaantekeningen zijn belangrijk bewijs tegen Paarlberg omdat Endstra daarin schrijft over betalingen aan Paarlberg die de rechtbank heeft gezien als afpersingen.  

Paarlberg is ook veroordeeld voor onder meer oplichting en valsheid in geschrifte. Die zaken staan feitelijk los van de afpersing van Endstra.

De advocaten-generaal Frits Posthumus en Koos Plooij zijn aangewezen voor het hoger beroep van Paarlberg. Officier van justitie bij het landelijk parket Plooij leidde ook de vervolging van Paarlberg in eerste aanleg.

De inhoudelijke behandeling van de zaak begint eind september.