Zeven jaar voor witwassen en heroïne

De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag gevangenisstraffen tot zeven jaar opgelegd aan zes verdachten van heroïnehandel en het grootschalig witwassen van crimineel geld. De hoogste straffen van zeven en zes-en-een-half jaar voor de twee Pakistaanse hoofdverdachten waren overeenkomstig de eis van de officier van justitie bij het Landelijk Parket.

De vier andere verdachten zijn tot gevangenisstraffen variërend van 18 maanden tot drie en een half jaar veroordeeld. Hun straffen vielen lager uit, omdat zij een kleiner aandeel hadden in de gepleegde misdrijven. In totaal legde de rechtbank de verdachten 23,5 jaar gevangenisstraf op.

Het strafrechtelijk onderzoek door de Nationale Recherche maakte een praktijk van ondergronds bankieren en de smokkel van heroïne vanuit Nederland naar Engeland zichtbaar. Op 9 december 2009 nam de Nationale Recherche in een woning in Almere ongeveer 32,5 kilo heroïne in beslag, die was bestemd voor de Engelse markt.

In haar vonnis wees de rechtbank op de ernstige bedreiging van heroïne voor de gezondheid van druggebruikers. Bovendien leiden harddrugs tot allerlei vormen van criminaliteit. “De in beslag genomen partij verdovende middelen vertegenwoordigde een enorme straatwaarde.”

Daarnaast rekende de rechtbank het de verdachten aan dat zij een gewoonte hadden gemaakt van het witwassen van aanzienlijke geldbedragen. Het ging om in totaal meer dan twee miljoen euro, pond en Turkse lira.  ‘Witwassen vormt een ernstige bedreiging van de maatschappelijke orde en tast de integriteit aan van het financiële en economische verkeer’, aldus de rechtbank.