Panorama, misdaadjournalist en getuige

Dinsdagmorgen zat Passage-getuige Rob de W. weer pronto klaar voor de beveiligde rechtbank in Amsterdam. Waarschijnlijk – maar lang niet zeker – was het zijn laatste optreden in de zaak. Het draaide voornamelijk om een Panorama-artikel van Hendrik-Jan Korterink. Officier Betty Wind was gebeten op dat verhaal omdat daarin staat dat Jesse R. Gerrie Bethlehem doodschoot en niet kroongetuige Peter la S. Rob de W. zegt te hebben gehoord van La S. dat ‘het uit de hand is gelopen.’ Anonieme getuigen zeggen dat La S. zou hebben geschoten, net als Jesse R. Officier Wind wapperde met een recent proces-verbaal opgemaakt door een lid van de parketpolitie van de rechtbankbunker.

Die zegt van Korterink te hebben gehoord dat De W. zijn bron was voor dit verhaal. Buiten bij de bunker, vorige week dinsdag, had hij dat opgevangen toen hij met een groepje daar stond te praten.

Als het waar was zou dat raar zijn. Het verhaal van Korterink staat haaks op het verhaal van De W. wat betreft de moord op Bethlehem. Bovendien haalt – zegt De W.- Korterink ook zaken door elkaar over misgelopen hasjtransporten. (In dit bericht staan de belangrijkste overeenkomsten en verschillen beschreven tussen de versie van Panorama enerzijds en de versie van Rob de W. en verdachte Jesse R. anderzijds)

 Betty Wind ging er stevig over door. Het ging zelfs zover dat De W. in de koffiepauze een e-mail-wisseling tussen hem en Korterink naar de rechtbank liet mailen.

‘Wij denken dat u misschien de bron bent van het Panorama-verhaal. U zegt nu wat anders omdat u bang bent,’ zo ging het tegen De W.

‘Ik bang, nee’, reageerde deze. Om daarop in onnavolgbaar Haags zijn verhaal droogjes voor de 123ste keer uit de doeken te doen.

Advocaat Nico Meijering nam als gewoonlijk het zekere voor het onzekere: hij vroeg Korterink en de bewuste ambtenaar als getuige, een verzoek waar de rechtbank niet direct op wilde beslissen.

Maar misschien is dat ook niet nodig. Hendrik-Jan Korterink heeft inmiddels op zijn website duidelijkheid gegeven over de kwestie. Alles misverstand.

‘Als ik het goed begrijp denkt hij [de man van de parketpolitie, CS] dat ik gezegd heb dat De W. mijn enige bron was. (…) Dat zou lekker zijn. Ik ga een beetje lopen rondvertellen dat ik mijn verhalen baseer op slechts één bron… Als ik zo dom zou zijn had mijn pen allang in de takken gehangen.’

Alle berichten met Rob de W.:

Ben je bereid te liegen voor Jesse?’

Gelekte stukken ‘circulerend’ in de bajes

‘Ik vond Gerrie Bethlehem een fijne man’

Rob de W. over de hasj-fiasco’s in Spanje

Hij liep overal te schreeuwen’

Nieuwe getuige: La S. was bij moord Bethlehem UPDATE