Panorama-verdachte werd al geobserveerd

De politie hield de vermoedelijke organisator van de aanslag op het gebouw van Panorama al in de gaten. Een observatieteam zag het lid van motorclub Caloh Wagoh enkele uren voor de beschieting bij het pand in Amsterdam waar de redactie van het weekblad gevestigd is. Dat meldt de NOS.


Vanmiddag is een eerste pro-forma zitting in de zaak tegen de drie mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslag met een granaatwerper, afgelopen juni. Bij die aanslag vielen geen doden of gewonden maar was wel veel materiele schade.

Liquidatie

De politie kreeg op de dag van de aanslag informatie dat Richard Z., president van een van de chapters van Caloh Wagoh, samen met een ander lid een ernstig misdrijf voorbereidde, schrijft de NOS. Mogelijk ging het om een liquidatie, die zou worden gepleegd in de buurt van station Sloterdijk. Dat is de omgeving waar ook het beschoten kantoorpand staat.

Lopend onderzoek

De informatie was afkomstig uit een ander lopend onderzoek. Richard Z. werd daarin afgeluisterd. Naar aanleiding van de nieuwe informatie besloot de politie hem te observeren. Enkele uren voor de aanslag wordt hij gezien op de Teleportboulevard, waar Panorama gevestigd is.

M80

Als Richard Z. weer vertrekt naar zijn woonplaats Woerden, staakt de politie de observatie. Een paar uur later volgt de beschieting met een M80-granaatwerper. Uit nader onderzoek blijkt dat Z. enige tijd in een waterpijpcafé gezeten heeft in Woerden, waarna hij terugkeerde naar Amsterdam. Na de aanslag belde hij iemand met de mededeling: ‘Papa heeft zijn ding gedaan.’

Crimesite doet verslag van de zitting vanmiddag bij de rechtbank. Zie ook eerdere artikelen:

Verdachten beschieting Panorama voor rechter

Derde aanhouding beschieting Panorama

Verdachte beschieting Panorama 3 maanden vast

Tweede verdachte aanslag Panorama opgepakt (UPDATE)

‘Richard Z. heeft Panorama niet beschoten’ (UPDATE)

Verdachte schutter Panorama is beroepscrimineel